x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comisia Europeană va examina o sesizare făcută de Spania privind reciful artificial din Gibraltar

Comisia Europeană va examina o sesizare făcută de Spania privind reciful artificial din Gibraltar

de Mediafax    |    20 Aug 2013   •   17:25
Comisia Europeană va examina o sesizare făcută de Spania privind reciful artificial din Gibraltar

Comisia Europeană a anunţat că va examina o sesizare făcută de Guvernul spaniol privind instalarea recifului artificial din Gibraltar, aflat la originea intensificării tensiunilor diplomatice dintre Madrid şi Londra.

Dacă sesizarea se va dovedi întemeiată, există posibilitatea declanşării procedurii de sancţionare a Marii Britanii, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Comisia Europeană a decis trimiterea unei echipe de observatori la frontiera dintre Gibraltar şi Spania, în contextul în care Londra a cerut o astfel de operaţiune. Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a anunţat, după o conversaţie cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, că va accepta misiunea UE.

"Premierul Spaniei şi preşedintele CE au stabilit că este necesară o misiune de observatori.

Preşedintele Barroso a exprimat speranţa că Spania şi Marea Britanie vor aborda problemele în calitatea de state membre ale Uniunii Europene", informează Executivul UE.

Tensiunile diplomatice dintre Londra şi Madrid s-au amplificat la sfârşitul lunii iulie, din cauza unor dispute privind drepturile de pescuit.

Autorităţile britanice din Gibraltar au instalat un recif artificial în Golful Algeciras, pentru a bloca incursiunile pescarilor spanioli. În replică, poliţia spaniolă a intensificat controalele la frontiera dintre Gibraltar şi Spania.

Premierul britanic, David Cameron, l-a sunat pe omologul său spaniol, Mariano Rajoy, avertizând că există "riscul real" al deteriorării relaţiilor bilaterale. 

×
Subiecte în articol: gibraltar