x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comisia Europeană recomandă amendarea Greciei în legătură cu gestionarea deşeurilor periculoase

Comisia Europeană recomandă amendarea Greciei în legătură cu gestionarea deşeurilor periculoase

de Agerpres    |    25 Sep 2014   •   17:19
Comisia Europeană recomandă amendarea Greciei în legătură cu gestionarea deşeurilor periculoase

Comisia Europeană a recomandat joi amendarea Greciei cu până la 14,9 milioane de euro pentru eşecul de a gestiona în mod adecvat reziduuri periculoase cum sunt deşeurile chimice şi cele medicale, relatează DPA.

Grecia, care a avut nevoie de asistenţă de 240 miliarde de euro pentru a supravieţui profundei crize economice, a fost atenţionată în repetate rânduri în legătură cu managementul precar al deşeurilor. Între altele, acum câteva luni i s-a cerut să desfiinţeze o groapă de gunoi care punea în pericol o specie de broască ţestoasă de mare ameninţată cu dispariţia.

Joi, executivul comunitar a cerut Curţii Europene de Justiţie (CEJ) să amendeze Atena pentru că nu a dat curs unei decizii mai vechi cu privire la deşeurile periculoase şi a recomandat totodată o amendă zilnică de aproape 73.000 de euro, până când Grecia îşi va îndeplini obligaţiile potrivit legislaţiei UE.

În 2009, CEJ a decis că Grecia trebuie să implementeze un sistem de gestionare a acelor tipuri de deşeuri periculoase care necesită un timp îndelungat de descompunere şi pot cauza cancer.

"Grecia ar fi trebuit să se conformeze pe deplin acestei decizii în 2013, dar încă nu a fost făcut nici primul pas necesar pentru rezolvarea problemei - adoptarea unui plan naţional adecvat de management al reziduurilor periculoase", subliniază Comisia. 

×