x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comisia Europeană va relansa săptămâna viitoare măsura de sprijinire a statelor membre afectate de embargoul impus de Rusia

Comisia Europeană va relansa săptămâna viitoare măsura de sprijinire a statelor membre afectate de embargoul impus de Rusia

de Agerpres    |    14 Sep 2014   •   11:03
Comisia Europeană va relansa săptămâna viitoare măsura de sprijinire a statelor membre afectate de embargoul impus de Rusia

Comisia Europeană va relansa săptămâna viitoare măsura de sprijinire a statelor membre afectate de embargoul impus de Rusia dar cu o nouă alocare bugetară, a anunţat duminică, la RuralFest, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş.

"Săptămâna viitoare vom relansa această măsură de sprijinire a producătorilor agricoli afectaţi de embargoul rusesc dar cu o nouă alocare bugetară. Aici este vorba în primul rând de acţiuni pe piaţă pentru a evita căderea preţului din cauza unui surplus de producţie în urma imposibilităţii exporturilor către Rusia. Am suspendat măsura pentru că suma iniţială de 125 milioane de euro a fost atinsă prin notificările înaintate de statele membre. Într-adevăr, Polonia a notificat cel mai mult dar este şi printre ţările cele mai afectate", a explicat Dacian Cioloş.
Potrivit sursei citate, Comisia Europeană ia în calcul şi adoptarea altor măsuri în acest sector.

"Ne gândim şi la alte măsuri de compensare dar care vor fi ţintite pentru producătorii care au fost afectaţi direct de faptul că nu au putut exporta către Rusia. Am anunţat deja că am dublat alocarea bugetară pentru promovare pe piaţa externă de la 30 de milioane de euro, prevăzute iniţial, pentru sesiunea de proiecte de promovare care se desfăşoară acum, la 60 de milioane de euro", a adăugat Cioloş.

Comisia Europeană a anunţat, în 10 septembrie, că a decis să suspende alocarea unor ajutoare în valoare de 125 de milioane de euro destinate sprijinirii producătorilor europeni de fructe şi legume perisabile, în contextul restricţiilor impuse de Rusia, din cauza 'numărului disproporţionat de mare de solicitări' venite în special din partea producătorilor polonezi, transmite AFP.

Potrivit unei surse europene, această decizie este motivată de 'îndoieli serioase' cu privire la validitatea datelor trimise de Polonia, în condiţiile în care producătorii polonezi au reclamat 87% din ajutoarele totale deblocate la data de 18 august de Bruxelles.
Măsurile de sprijin anunţate în august vizează tomatele, morcovii, ardeii, varza albă, conopida, castraveţii, ciupercile, merele, perele, fructele roşii, strugurii de masă şi kiwi.

Comisia Europeană a adăugat celor 125 de milioane de euro destinate sprijinirii producătorilor europeni alte 30 de milioane de euro pentru promovarea produselor agricole europene în ideea de a le permite să-şi deschidă noi pieţe de desfacere.

La începutul lunii august, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole şi alimentare provenite din ţările care au impus sancţiuni Rusiei în contextul crizei din Ucraina. Lista include produse din carne şi lapte precum şi fructe şi legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia şi Norvegia. Embargoul nu include însă produsele şi alimentele pentru copii.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat recent că România nu va fi afectată în mod direct de decizia Rusiei de a interzice importurile de produse alimentare din SUA şi Uniunea Europeană (UE), deoarece exporturile nu erau foarte mari, undeva la 41 de milioane de euro în 2013. 

×
Subiecte în articol: sanctiuni rusia Comisia Europeana