x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comitetul de anchetă rus creează un departament special pentru "investigarea crimelor" din Ucraina

Comitetul de anchetă rus creează un departament special pentru "investigarea crimelor" din Ucraina

de Agerpres    |    04 Iun 2014   •   18:20
Comitetul de anchetă rus creează un departament special pentru "investigarea crimelor" din Ucraina

Comitetul de anchetă de pe lângă Parchetul General rus a creat un departament special pentru 'investigarea crimelor' comise în Ucraina, a anunţat purtătorul de cuvânt al Comitetului, Vladimir Markin.

''În cadrul Comitetului de anchetă al Federaţiei Ruse a fost creat un departament specializat pe investigarea crimelor cu caracter internaţional comise pe teritoriul Ucrainei împotriva cetăţenilor paşnici'', a declarat Markin, citat de RIA Novosti.

El a adăugat că acest departament ''va funcţiona până când toţi militarii şi persoanele vinovate de crime împotriva populaţiei paşnice vor răspunde penal în faţa justiţiei''.

În activitatea acestui departament vor fi implicate toate filialele Comitetului de anchetă din teritoriile unde sosesc refugiaţi din Ucraina, a mai indicat Vladimir Markin.

Comitetul rus de anchetă, un organism conceput ca un echivalent al FBI-ului american şi însărcinat cu anchete penale, acuza la sfârşitul lunii mai forţele armate ucrainene că încalcă Convenţia de la Geneva din 1949 privind protecţia civililor şi anunţa că la Moscova a fost lansată o anchetă în acest sens.

"Potrivit anchetei, militari ai forţelor armate ucrainene, membri ai Gărzii Naţionale şi Pravîi Sektor (mişcare paramilitară ultranaţionalistă) au utilizat în mod voluntar arme, artilerie, aviaţie (...), blindate cu scopul uciderii de civili, încălcând Convenţia de la Geneva din 12 august 1949 privind protecţia populaţiei civile în timp de război", afirma Comitetul de anchetă.

Rusia a acuzat în mai multe rânduri autorităţile de la Kiev de "crime împotriva propriului popor", o ultimă acuzaţie de acest gen fiind lansată luni, după raidul aerian al armatei ucrainene asupra sediului administraţiei regionale din Lugansk, în estul Ucrainei, soldat cu mai multe victime. În acelaşi timp, Moscova este acuzată de Kiev şi de Occident de agresiune în Ucraina.

×
Subiecte în articol: ucraina Rusia