x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comunitatea evreilor cehi se opune premierii lui Mel Gibson la Karlovy Vary

Comunitatea evreilor cehi se opune premierii lui Mel Gibson la Karlovy Vary

de Agerpres    |    03 Iul 2014   •   20:53
Comunitatea evreilor cehi se opune premierii lui Mel Gibson la Karlovy Vary

Comunitatea evreilor din Cehia nu este de acord cu decizia organizatorilor Festivalului de Film de la Karlovy Vary de a acorda cel mai prestigios premiu al cinematografiei cehe actorului Mel Gibson, regizorul filmului "Patimile lui Hristos".

Prezentarea pe ecran a ultimelor ore ale lui Iisus Hristos, în producţia din 2004 "face ca această peliculă să fie una dintre cele mai jignitoare turnate vreodată", conform Federaţiei comunităţilor evreieşti din Cehia.

Federaţia condamnă filmul pentru propagarea unor "stereotipuri clasice", potrivit cărora evreii sunt singurii vinovaţi de moartea lui Hristos. Filmul poate fi folosit şi pentru a justifica manifestările de "ură faţă de evrei", adaugă comunicatul.

Mel Gibson, actor şi regizor în vârstă de 58 de ani, va primi vineri Globul de Cristal, la gala de deschidere a celei de-a 49-a ediţii a Festivalului de la Karlovy Vary (4-12 iulie) pentru "excepţionala sa contribuţie adusă cinematografiei mondiale".

Cariera actorului a luat o întorsătură neplăcută în 2006, după ce a fost prins de poliţie la volan, în stare de ebrietate, şi s-a lansat într-o diatribă antisemită afirmând că evreii sunt vinovaţi de toate războaiele din istorie.

Uljana Donatova, purtător de cuvânt al festivalului, a declarat că organizatorii respectă opinia federaţiei. "Dar noi premiem activitatea lui Mel Gibson ca regizor de film", a spus ea. Acelaşi premiu îi va fi acordat şi regizorului american William Friedkin ("French Connection", "The Exorcist", "To Live and Die in L.A.").

La Festivalul de la Karlovy Vary vin anual circa 120.000 de cinefili. Juriul, prezidat în 2013 de regizoarea poloneză Agnieszka Holland, a atribuit principalul premiu al festivalului peliculei "A nagy fuzet" în regia cineastului ungar Janos Szasz. În acest an, juriul va fi prezidat de cineastul spaniol Luis Minarro. 

×
Subiecte în articol: mel gibson