x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Conductă prin România, ca alternativă la SouthStream?

Conductă prin România, ca alternativă la SouthStream?

01 Dec 2014   •   19:19
Conductă prin România, ca alternativă la SouthStream?

Eustream, compania care operează reţeaua de gazoducte din Slovacia, a propus vineri un proiect denumit Eastring, care prevede construirea unei noi conducte destinate transportului de gaze naturale din Europa Occidentală via România spre ţările din Balcani, ceea ce ar permite regiunii să-şi reducă foarte mult dependenţa de gazele ruseşti, transmite Reuters.

Eastring ar urma să facă legătura între actualele reţele de gazoducte din Slovacia şi Ucraina cu cel din România, prin intermediului unei noi conducte, cu o lungime de 570 de kilometri, care ar face ca gazele naturale din Europa Occidentală să ajungă în Balcani. Preşedintele Eustream, Tomas Marecek, susţine că Eastring ar avea o capacitate potenţială de până la 20 de miliarde de metri cubi pe an şi, de asemenea, va avea capacitatea de a transporta gaze naturale fie din Rusia spre Balcani, fie din Occident spre Balcani. Marecek estimează că ar costa doar 750 de milioane de euro pentru a face legătura între localitatea Velke Kapusany din estul Slovaciei, apoi via conducta Soyuz neutilizată din Ucraina, până la graniţa României şi, de acolo, până la conducta care trece prin România şi aprovizionează Bulgaria.

“Economic şi strategic este cea mai bună soluţie pentru această parte a Europei. Ar costa doar o parte din bugetul propus pentru South Stream, ar putea transporta gaze naturale în ambele direcţii şi ar oferi regiunii o rută alternativă şi surse de gaze şi, în acelaşi timp, ar utiliza infrastructura existentă deja în regiune”, a spus Tomas Marecek. Potrivit acestuia, Romania va juca un rol cheie în acest proiect, având în vedere că cea mai mare parte a conductei ar urma să fie construită pe teritoriul său.

Conducta South Stream, un proiect al cărui cost este estimat la 40 de miliarde de dolari, este destinată să transporte gazul natural rusesc în Europa ocolind, însă, Ucraina. Proiectul nu a primit încă aprobarea Uniunii Europene, care încearcă să-şi reducă dependenţa de gazul rusesc, în condiţiile în care o treime din necesarul de gaze al UE este importat din Rusia.
Marecek susţine că, spre deosebire de South Stream, Eastring ar respecta în totalitate reglementările UE şi, în plus, ar putea constitui un coridor care să permită importurile de gaze naturale spre Europa Occidentală din surse alternative precum Marea Caspică, Iran, Irak, Egipt, Israel şi Cipru.

×