x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CONFLICTUL China-Japonia: Trei nave chineze au pătruns în apele teritoriale ale Insulelor Senkaku

CONFLICTUL China-Japonia: Trei nave chineze au pătruns în apele teritoriale ale Insulelor Senkaku

23 Mai 2013   •   11:12
CONFLICTUL China-Japonia: Trei nave chineze au pătruns în apele teritoriale ale Insulelor Senkaku

Trei nave guvernamentale chineze au intrat joi în apele teritoriale ale insulelor disputate cu Japonia în Marea Chinei de Est, a anunţat Paza de Coastă niponă. Aceste nave de supraveghere maritimă au pătruns către ora locală 09.30 (03.30, ora României) în zona de 12 mile maritime (peste 22 de kilometri) din jurul arhipelagului Senkaku, revendicat de Beijing sub numele Diaoyu.

Ultima incursiune de acest tip datează din 5 mai. La sfârşitul lunii aprilie, trei nave guvernamentale chineze au intrat, de asemenea, de mai multe ori în apele teritoriale ale arhipelagului, determinând Japonia să-l convoace pe ambasadorul Chinei în semn de protest.

China trimite în mod frecvent nave, iar uneori avioane, după ce Japonia a naţionalizat, în septembrie, trei dintre cele cinci insuliţe, pe care le-a cumpărat de la proprietarul lor japonez, informează Mediafax. Această iniţiativă a declanşat o săptămână de manifestaţii antijaponeze, între care unele violente, în numeroase oraşe din China.

În contextul acestor tensiuni, Tokyo a anunţat crearea unei forţe speciale de 600 de oameni şi 12 nave destinate să supravegheze şi să protejeze Insulele Senkaku, situate la aproximativ 200 de kilometri nord-est de coastele Taiwanului, care le revendică, de asemenea, şi la aproximativ 400 de kilometri vest de Insula Okinawa (sudul Japoniei).

Premierul japonez Shinzo Abe a avertizat, în luna aprilie, că Japonia va respinge "prin forţă" orice debarcare chineză pe Insulele Senkaku.

Pe 8 mai, Cotidianul Poporului, ziarul oficial al Partidului Comunist Chinez (PCC), a publicat un lung articol în care universitari făceau apel la "reconsiderarea" suveranităţii japoneze asupra Okinawa, o insulă pe care se află baze americane şi, în mod normal, este scutită de actuala dispută teritorială dintre cele două state vecine.

La Tokyo, secretarul general al Guvernului, Yoshihide Suga, a apreciat că textul din Cotidianul Poporului nu era pertinent.

×