x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Confruntare de peste un milion de dolari

Confruntare de peste un milion de dolari

07 Oct 2004   •   00:00

Campania prezidentiala isi urmeaza cursul firesc in Statele Unite. A inceput deja sezonul dezbaterilor televizate intre candidatii la postul de presedinte si la cel de vicepresedinte, dar aceste intalniri se dovedesc cam piperate.

ANCA ALDEA

La o saptamana dupa intrevederea fata in fata a greilor celor doua partide Republican si Democrat, George W. Bush si, respectiv, John Kerry, a urmat, marti noapte, confruntarea intre oamenii lor cei mai de incredere, Dick Cheney si John Edwards. Jurnalistii de la cotidianul St. Louis Post-Dispatch au descoperit ca pregatirile pentru urmatoarea, a doua, dezbatere televizata, dintre Bush si Kerry, au costat 1,25 milioane de dolari. Pentru evenimentul care se va organiza la Washington, la Universitatea St. Louis, au fost deja pregatite un covor rosu si draperii albastre, 1.500 de linii de telefon si aparate-gigant de aer conditionat, care sa-i impiedice pe cei doi contracandidati sa transpire in fata milioanelor de telespectatori.

CORP LA CORP. Deocamdata, in privinta dezbaterii televizate de marti noapte presa s-a abtinut sa dea un verdict legat de schimbul de replici intre vicepresedintele Cheney si posibilul sau inlocuitor, Edwards, organizat la Universitatea din Cleveland. Vicepresedintele, un politician versat, si Edwards, o vedeta de televiziune, care a facut avere atacand interesele marilor companii, au stat fata in fata timp de o ora si jumatate.

Democratul l-a acuzat pe vicepresedintele SUA ca a sprijinit interventia in Irak, soldata cu moartea a peste 1.000 de militari americani. L-a acuzat ca administratia Bush a acordat contracte preferentiale companiei Halliburton, la sefia careia s-a aflat, intr-o vreme, Cheney.

MONITORUL OSCE. Cine cu cine va vota ramane de vazut. Mai ales ca pe americani ii mai asteapta alte doua dezbateri televizate la nivel de rivali la sefia Casei Albe. Teama aparitiei unor posibile nereguli a pus pe jar politia, autoritatile federale si chiar Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), care a promis ca va trimite in SUA observatori.

SONDAJ

Pe timpul confruntarii, Cheney, in varsta de 63 de ani, cu o sanatate subreda, dar cu o incapatanare exceptionala, si-a ascultat interlocutorul atent si calm. Nu acelasi lucru s-a putut spune despre Edwards, care are numai 51 de ani si care a parut "usor nesigur si putin nervos", dupa cum a declarat analistul american Robert Garcia pentru Rador. Potrivit unor sondaje instantanee realizate de cateva institutii mass-media, diferenta intre cei doi contracandidati este foarte mica. Unul dintre sondaje il claseaza pe Cheney in fata lui Edwards, cu 43% contra 37%, iar cel de-al doilea sondaj arata ca democratul este creditat cu sapte procente mai bine decat vicepresedintele.
×
Subiecte în articol: externe