x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Congresmeni democrați cer încetarea războiului din Ucraina. Casa Albă se opune

Congresmeni democrați cer încetarea războiului din Ucraina. Casa Albă se opune

25 Oct 2022   •   13:55
Congresmeni democrați cer încetarea războiului din Ucraina. Casa Albă se opune

Înainte de alegerile de la jumătatea mandatului în SUA, 30 de congresmeni democrați i-au cerut președintelui Joe Biden să folosească diplomația în războiul din Ucraina, negociind direct cu Federația Rusă pentru încheierea rapidă a conflictului. Discuțiile survin pe fondul miliardelor de dolari alocați de Statele Unite pentru sprijinirea Ucrainei, scrie AFP.

"Vă îndemnăm să însoţiţi sprijinul economic şi militar, pe care Statele Unite l-au oferit Ucrainei, cu un impuls diplomatic proactiv şi să vă dublaţi eforturile pentru a căuta un cadru realist pentru o încetare a focului", au arătat într-o scrisoare congresmeni din aripa stângă a Partidului Democrat. Eu au precizat, totodată, că invazia rusă în Ucraina este ilegală și scandaloasă și orice soluție trebuie să vină de la Ucraina.

"Dar, în calitate de parlamentari responsabili pentru modul în care zeci de miliarde de dolari ai contribuabililor americani sunt cheltuiţi în asistenţă militară în conflict, credem că o astfel de implicare în acest război creează responsabilitatea Statelor Unite de a explora în mod serios toate căile posibile", se mai subliniază în scrisoare.

Printre semnatari sunt și concresmeni progresiști din partid, precum Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar şi Pramila Jayapal. Ei iau insistat ca liderul de la Casa Albă "să depună eforturi diplomatice serioase în sprijinul unei reglementări negociate şi încetării focului, să se angajeze în discuţii directe cu Rusia şi să exploreze perspectivele unui nou acord de securitate europea,n acceptabil pentru toate părţile".

În replică, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a spus că "nimeni nu vrea să vadă acest război încheindu-se mai mult decât omologii noştri ucraineni", dar și-a reafirmat sprijinul militar pentru Ucraina. 
"Nu ştim când se va întâmpla asta pentru că nu am văzut niciun indiciu din partea ruşilor că sunt pregătiţi să se angajeze în această diplomaţie şi dialog. Le furnizăm partenerilor noştri ucraineni ceea ce au nevoie pe câmpul de luptă pentru ca, atunci când va apărea o masă de negocieri, ei să fie în cea mai puternică poziţie posibilă", a explicat acesta. 
Și purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a arătat că executivul a fost "foarte clar: nimic despre Ucraina fără Ucraina".

Administrația Joe Biden a trimis armament de zeci de miliarde de dolari Ucrainei. Deși Congresul SUA a aprobat aceste ajutoare, sunt din ce în ce mai multe voci împotrivă. 
 

×
Subiecte în articol: sua ucraina Rusia