x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Congresul dezbate soarta războiului din Irak

Congresul dezbate soarta războiului din Irak

de Irina Cristea    |    03 Sep 2007   •   00:00
Congresul dezbate soarta războiului din Irak
Sursa foto: BRENDAN MCDERMID/

Săptămănă de foc in confruntarea dintre preşedintele SUA şi adversarii săi din Congres. Legislativul american revine azi din vacanţă şi urmează să tranşeze soarta războiului din Irak.

O serie de audieri şi dezbateri care se anunţă de pe acum extrem de dure urmează să aibă loc in cursul săptămănilor următoare in Congresul SUA.

RUNDĂ IMPORTANTĂ. Comandantul forţelor americane in Irak, David Petraeus, şi ambasadorul american la Bagdad, Ryan Crocker, sunt numele cele mai importante ce figurează pe lista audierilor care pregătesc terenul pentru un raport esenţial despre situaţia din Irak, ce trebuie prezentat de Casa Albă pănă la data de 15 septembrie. Practic săptămăna aceasta marchează o rundă importantă din confruntarea liderului de la Casa Albă cu Congresul dominat de adversarii săi democraţi. Afp comentează că in joc sunt intreaga strategie a Casei Albe pentru Irak şi chiar soarta războiului.
Preşedintele Bush doreşte aprobarea Congresului pentru trimiterea pe front a incă 26.000 de militari, la patru ani de la inceperea conflictului soldat pănă acum cu moartea a 3.700 de membri ai forţelor armate ale SUA. Argumentul prezidenţial este că sporirea efectivelor, de-a lungul celor patru ani, a dus la scăderea violenţelor din Irak. Asta in timp ce dorinţa declarată a democraţilor este ca pănă in mai 2008 cea mai mare parte a militarilor să fie readusă acasă. AFP aminteşte că, de la alegerile legislative care le-au asigurat o fragilă superioritate numerică in Legislativ, democraţii nu au reuşit pănă in prezent să constrăngă Administraţia Bush să fixeze un calendar al retragerii din Irak.


"Planul Iran"

Dezbaterea internă privind viitorul campaniei din Irak nu impiedică SUA să schiţeze planuri de atac ce vizează alte ţinte. Potrivit săptămănalului Sunday Times, Pentagonul a elaborat un proiect de atac aerian impotriva a 1.200 de ţinte in Iran, pentru anihilarea capacităţilor militare ale Teheranului in decurs de trei zile. Potrivit directorului Centrului Nixon pentru terorism şi securitate naţională, strategii militari americani se pregătesc pentru un asalt de amploare asupra "intregii armate iraniene". O sursă de la Washington a precizat că "temperatura creşte" in interiorul Administraţiei americane, care este de părere că ar fi prudent să folosească rapid o forţă covărşitoare, dacă acţiunea militară se va dovedi necesară.

×
Subiecte în articol: externe irak