x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Consilier al fostului preşedinte egiptean, condamnat la închisoare pe viaţă

Consilier al fostului preşedinte egiptean, condamnat la închisoare pe viaţă

05 Iul 2018   •   16:47
Consilier al fostului preşedinte egiptean, condamnat la închisoare pe viaţă

Un tribunal egiptean a condamnat joi un fost consilier al ex-preşedintelui islamist Mohamed Morsi, precum şi alte 13 persoane, la închisoare pe viaţă pentru apartenenţă la un grup ilegal, informează AFP. 

Abdallah Chehata a fost consilierul pe probleme economice al lui Morsi. Ales în mod democratic în 2012, acesta din urmă, membru al Fraţilor Musulmani, a fost destituit de armată un an mai târziu, în urma unor manifestaţii în masă. 

Cei 14 condamnaţi erau acuzaţi de posesie de arme de foc, apartenenţă la un grup ilegal sau încălcare de libertăţi civice. Parchetul le reproşa de asemenea că au înfiinţat "celule speciale" pentru fabricarea de grenade asurzitoare artizanale, potrivit publicaţiei guvernamentale Al-Ahram. Acestea erau menite să provoace "o stare de instabilitate în ţară", ţintind infrastructurile esenţiale, printre care transformatoare electrice. 

Curtea Penală din Cairo a condamnat joi alte şase persoane la 15 ani de închisoare şi o alta la 10 ani, în acelaşi dosar. 

După destituirea lui Morsi de către armată, condusă la acea vreme de Abdel Fattah al-Sissi, astăzi şef al statului, Fraţii Musulmani au fost declaraţi "organizaţie teroristă" şi sunt ţinta unei reprimări violente. 

Morsi (66 de ani) a fost condamnat în total la 45 de ani de închisoare în două dosare: incitare la violenţă împotriva manifestanţilor la sfârşitul lui 2012 şi spionaj în favoarea Qatarului.

AGERPRES

×