x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Controverse în Bulgaria după invitarea ambasadoarei Federației Ruse la ceremonia de deschidere a primei sesiuni parlamentare după alegeri

Controverse în Bulgaria după invitarea ambasadoarei Federației Ruse la ceremonia de deschidere a primei sesiuni parlamentare după alegeri

13 Oct 2022   •   17:10
Controverse în Bulgaria după invitarea ambasadoarei Federației Ruse la ceremonia de deschidere a primei sesiuni parlamentare după alegeri

Ambasadoarea Federației Ruse la Sofia, Eleonora Mitrofanova, a fost invitată la ceremonia de deschiderea a primei sesiuni parlamentare după alegerile din 2 octombrie 2022, scrie EFE.

Lucrările legislativului bulgar vor începe pe 19 octombrie 2022, iar invitația diplomatei ruse a stârnit controverse, în contextul războiului din Ucraina. 

Practica este ca toți diplomații acreditați la Sofia să fie invitați la această ceremonie dar acum a izbucnit o polemică între partidele politice pro-ruse și cele pro-europene. 

Discuțiile survin și pe fondul declarațiilor ambasadoarei ruse, care în urmă cu mai multe luni a acuzat guvernul Kiril Petkov, pro-occidental, că este ''oala de noapte a Washingtonului'' deoarece s-a alăturat sancțiunilor vestice împotriva Rusiei. 

Totodată, fostul executiv, care a pierdut alegerile legislative anticipate de la  2 octombrie, a expulzat 70 de diplomați ruși.

Bulgaria se confruntă cu instabilitate politică, acestea  fiind a patra serie de alegeri în ultimul an și jumătate. Însă fostul premier Boriko Borisov a obținut o victorie fragilă.

Opoziția Bulgariei față de invazia Rusiei în Ucraina a determinat Moscova să oprească livrările de energie către această țară, aliat tradițional al Rusiei.

×
Subiecte în articol: bulgaria Rusia