x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Copii români, sclavi la cules în Marea Britanie

Copii români, sclavi la cules în Marea Britanie

de Carmen Plesa    |    25 Oct 2010   •   00:00

Şapte copii români, dintre care unii aveau doar 9 ani, erau forţaţi să lucreze în condiţii foarte aspre, la o fermă din Worcester, Marea Britanie, a anunţat ieri The Independent on Sunday.`



Autorităţile britanice i-au descoperit pe minori săptămâna trecută.Copiii făceau parte dintr-o echipă de 50 de muncitori români care lucrau la adunat praz pe un câmp din zona Kempsey, din Worcester. Cei şapte minori, cu vârste între 9 şi 15 ani, erau forţaţi să lucreze începând de la 7:30 dimineaţă, până la lăsarea serii, îmbrăcaţi în haine subţiri de vară, în condiţiile în care temperaturile coborau până aproape de zero grade. Pe câmp au fost găsite şi cizme de cauciuc potrivite pentru copii în jurul vârstei de 5 ani, ceea ce a făcut autorităţile britanice să concluzioneze că şi copii mai mici decât cei descoperiţi au muncit în zonă.

Investigatorii de la GLA (Gangmasters Licensing Authority), autoritatea britanică ce se ocupă de acordarea licenţelor pentru lucrătorii din agricultură, au declarat că până acum n-au mai fost descoperiţi copii de vârste atât de mici lucrând pe terenurile din Marea Britanie. Copiii erau aduşi la lucru într-o furgonetă şi erau ţinuţi fără mâncare şi fără apă toată ziua. Şase dintre copii au fost preluaţi de o autoritate locală. Unii lucrau la fermă alături de părinţii lor, iar alţii veniseră pe cont propriu.

Muncitorii le-au declarat celor de la GLA că nu ştiau exact cu cât sunt plătiţi, dar se pare că o echipă de 40 de persoane nu primea mai mult de 100 de lire pe săptămână pentru munca la câmp. GLA, Poliţia din West Mercia şi Poliţia de frontieră britanică investighează în continuare cazul. Numeroşi români au fost descoperiţi, în ultimii ani, muncind în condiţii mizere în ferme din Marea Britanie, Spania sau Italia, unde au mers ca sezonieri în agricultură. De altfel, Biserica Catolică a tras un semnal în privinţa abuzurilor la care sunt supuse româncele care lucrează în sudul Italiei.

×
Subiecte în articol: externe