x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică

14 Mai 2017   •   13:35
Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică
Sursa foto: wikimedia

Coreea de Nord a lansat duminică o rachetă balistică, din apropierea coastei de vest şi a graniţei cu China, a anunţat statul-major interarme al Coreei de Sud, într-un comunicat preluat de Yonhap. 

Lansarea a avut loc la ora locală 5.27, din regiunea Kusong, la nord-vest de Phenian. Racheta, de tip neidentificat, a parcurs o traiectorie de aproximativ 700 de kilometri, potrivit aceleiaşi surse. Oficialităţi japoneze, citate de DPA, au afirmat că zborul a durat aproximativ 30 de minute, iar racheta a căzut în mare, în afara zonei economice exclusive a Japoniei. 

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a convocat o şedinţă de urgenţă a Consiliului de Securitate Naţională, pentru a analiza evenimentul, scrie Agerpres.

Guvernul japonez a înaintat un protest Phenianului, a anunţat şeful cabinetului de la Tokyo, Yoshidide Suga, care a arătat că lansarea unei rachete balistice constituie o încălcare de către Coreea de Nord a rezoluţiilor ONU. Premierul Shinzo Abe a repetat protestul în comentarii făcute în faţa presei. 

În urmă cu două săptămâni, o rachetă nord-coreeană s-a prăbuşit la numai câteva minute de la lansare. În ultimele două luni, Coreea de Nord a efectuat patru teste cu rachete balistice, toate nereuşite. De la începutul anului, Phenianul a testat diferite tipuri de proiectile, într-un ritm fără precedent, observă Reuters. Experţii în armament consultaţi de agenţie cred că testele au dus totuşi la unele progrese tehnice.

×
Subiecte în articol: racheta balistica coreea de nord