x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord continuă cursa înarmării nucleare

Coreea de Nord continuă cursa înarmării nucleare

04 Sep 2009   •   00:00
Coreea de Nord continuă cursa înarmării nucleare

Phenianul a afirmat astăzi că a atins ultima fază a procesului de îmbogăţire a uraniului şi că urmează să fabrice noi arme nucleare cu bare de uraniu uzate. Seulul a reacţionat imediat, promiţând un răspuns "ferm" la "ameninţările şi provocările" Phenianului.



"Am experimentat cu succes îmbogăţirea uraniului şi ea a intrat în faza finală", a declarat agenţia oficială nord-coreeană KCNA, citată de Yonhap.

"Suntem de asemenea în curs de a finaliza retratarea de bare de uraniu uzate şi plutoniul extras (dintr-un reactor) este în faza de militarizare", a afirmat reprezentantul permanent al Coreei de Nord la Naţiunile Unite, citat de KCNA, informează Mediafax.

Barele de uraniu uzate provin de la un singur reactor nord-coreean care produce plutoniu, a precizat agenţia oficială.

"Suntem pregătiţi în acelaşi timp pentru dialog şi sancţiuni", a declarat diplomatul nord-coreean, într-o scrisoare citată de KCNA şi adresată Consiliului de Securitate al ONU.

Diplomatul afirmă că răspunde la o "cerere de clarificări" din partea comitetului de sancţiuni al ONU.

Diplomaţii ONU au raportat în august că Emiratele Arabe Unite au capturat o navă ce transporta arme nord-coreene către Iran şi au informat comitetul de sancţiuni în legătură cu acest fapt.

Phenianul răspunde, în scrisoarea sa, că nu va fi niciodată afectat de Rezoluţia 1.874, adoptată la 12 iunie, după testul său nuclear de la 25 mai, şi care intensifică sancţiunile împotriva sa.

"Nu resimţim, în consecinţă, nici o necesitate de a răspunde solicitării Comitetului de sancţiuni", precizează diplomatul în scrisoarea sa, calificând rezoluţia ca injustă.

Phenianul continuă, avertizând că, dacă membrii Consiliului de Securitate persistă în privilegierea sancţiunilor în detrimentul dialogului, el va fi nevoit "să ia contramăsuri autodefensive mai puternice", o referire aparentă la un al treilea test nuclear sau la un nou tir al unei rachete cu rază lungă de acţiune.

Apreciind "intolerabil" ca Phenianul să poată fabrica noi arme nucleare, "Guvernul va lua măsuri ferme şi adaptate la ameninţările şi provocările nord-coreene", a reacţionat Ministerul sud-coreean al Afacerilor Externe, într-un comunicat.

Coreea de Sud va avea discuţii "aprofundate" cu emisarul american pentru Coreea de Nord, Stephen Bosworth, care a început miercuri un turneu în regiune şi soseşte vineri la Seul, a adăugat purtătorul de cuvânt al ministerului, Moon Tae-young.

Coreea de Nord neagă de mai mulţi ani că ar avea un program secret de fabricare a unei bombe nucleare cu uraniu îmbogăţit.

Dar Phenianul a anunţat în luna iunie, după votul asupra Rezoluţiei 1.874, că va începe să îmbogăţească uraniu şi să-şi militarizeze plutoniul.

Regimul nord-coreean subliniază vineri că nu a refuzat niciodată denuclearizarea peninsulei coreene, dar că negocierile multilaterale pe acest subiect, de la care s-a retras la mijlocul lunii aprilie, după ce a fost condamnat de Consiliul de Securitate pentru un tir de rachetă, au fost utilizate pentru "a încălca în manieră excesivă" suveranitatea sa.

Washingtonul susţine că dialogul trebuie să aibă loc în cadrul discuţiilor multilaterale (ce vizează şase ţări: Statele Unite, cele două Corei, China, Japonia şi Rusia).

Coreea de Nord a realizat recent unele gesturi de conciliere, după mai multe luni de tensiuni grave.

×
Subiecte în articol: externe