x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cum se vede din COREEA DE NORD Campionatul Mondial de Fotbal. Efectul devastator al televiziunii asupra propagandei comuniste

Cum se vede din COREEA DE NORD Campionatul Mondial de Fotbal. Efectul devastator al televiziunii asupra propagandei comuniste

18 Iun 2014   •   18:36
Cum se vede din COREEA DE NORD Campionatul Mondial de Fotbal. Efectul devastator al televiziunii asupra propagandei comuniste
Sursa foto: wikipedia.org

Televiziunea Centrală Coreeană (KCTV), postul național de televiziune al Coreei de Nord, transmite meciuri de la Campionatul Mondial de Fotbal, însă o face după standardele impuse de cenzură.

Meciurile nu sunt transmise în direct, ci sunt înregistrate și difuzate chiar și după 35 de ore. Partida inaugurală Brazilia - Croația, de exemplu, desfășurată joi de la ora 17 în Sao Paulo (vineri, ora 5 dimineața, la Phenian), a putut fi urmărită de nord-coreeni la televiziunea centrală abia sâmbătă. Între timp, cenzura a modificat pista de sunet: reacțiile spectatorilor din tribune nu aveau nicio legătură cu desfășurarea jocului, iar fluierul arbitrului şi sunetul balonului șutat veneau la momente nepotrivite - relatează jurnaliștii site-ului american NK News, dedicat știrilor din Coreea de Nord. În plus, sigla difuzorului (o televiziune din Coreea de Sud) fusese înlocuită cu logo-ul KCTV.

Coreea de Nord a primit gratuit dreptul de a difuza meciurile CM de fotbal din 2010, la care echipa sa a și participat, înțelegere reconfirmată pentru această ediție de Cupă Mondială. Directorul difuzorului Asia-Pacific Broadcast Union explica în urmă cu patru ani: "Ei (KCTV n.n.) recepționează gratuit semnalul nostru astfel încât publicul din Coreea de Nord să poată urmări meciurile. E vorba de sport, e ceva apolitic". Oficialul a adăugat, însă, că unul dintre obiective era de a da ocazia nord-coreenilor "să vadă cum este viața și dincolo de cortină".

În ultimii ani, nord-coreenii își riscă libertatea și chiar viața pentru a vedea ce este "dincolo". În jumătatea comunistă a Coreei, urmărirea posturilor radio sau de televiziune din afara țării este o infracțiune gravă. Toate televizoarele obținute legal în Coreea de Nord sunt presetate și sigilate pentru a receptiona doar emisiunile difuzate de guvernul de la Phenian. Organizațiile locale de partid au primit ordin încă din 2003 să verifice dacă cetățenii au sigiliile televizoarelor neatinse. De atunci, este un lucru obișnuit ca agenţii de securitate să intre brusc în casele oamenilor, în general noaptea, pentru a-i surprinde pe eventualii infractori care vizionează sau ascultă emisiuni straine. Conform unui reprezentant al ONU în Coreea de Nord, în acest caz pedeapsă este internarea într-un lagăr de muncă. Jurnaliştii sud-coreeni susţin că lucrurile sunt mult mai grave: la sfârșitul anului trecut, ei au informat că 80 de oameni prinși în flagrant uitându-se la emisiuni străine au fost executați în trei orașe din Nord.

Cu toate acestea - povestesc cei care au reușit să fugă peste granița - în zonele în care se pot receptiona semnale ale televiziunilor comerciale din Coreea de Sud, oamenii își cumpără un televizor special (sistemele TV sunt diferite în Nord și în Sud), pentru a urmări emisiuni de divertisment dar şi ştiri adevărate despre propria ţară. Efectul este devastator pentru "nivelul politic" pe care propaganda Phenianului încearcă să îl ridice în rândul populației. Un refugiat din Coreea de Nord le-a explicat ziariștilor: "Kim Jong-un e pe cale să declanșeze războiul? Pai, cine o să pună mâna pe arme să lupte, când Kim Tar-hee (o cunoscută actriță sud-coreeană n.n.) este atât de frumoasă?"

×