x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord a lansat trei rachete balistice spre mare, la est de Peninsula Coreeană

Coreea de Nord a lansat trei rachete balistice spre mare, la est de Peninsula Coreeană

de Redacția Jurnalul    |    31 Dec 2022   •   08:15
Coreea de Nord a lansat trei rachete balistice spre mare, la est de Peninsula Coreeană
Sursa foto: Hepta

Coreea de Nord a lansat sâmbătă trei rachete balistice spre mare, la est de Peninsula Coreeană, a anunțat armata sud-coreeană. Lansările vin la 5 zile după ce țara ar fi efectuat zboruri cu drone în spațiul aerian al Coreei de Sud.

Lansările au fost cele mai recente dintr-un număr fără precedent de teste cu rachete efectuate de Coreea de Nord în acest an, în timp ce Pyongyang continuă să dezvolte arme, în contextul în care se speculează că ar putea testa o armă nucleară pentru a șaptea oară, scrie The Guardian.

Cele trei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune au fost lansate în jurul orei locale 8.00 din provincia Hwanghae de Nord, la sud de capitala Pyongyang, a declarat șeful Statului Major al armatei sud-coreene.

Comandamentul american Indo-Pacific a declarat că este la curent cu lansările de rachete și că "se consultă îndeaproape cu aliații și partenerii".

Lansările au avut loc la o zi după ce Ministerul Apărării din Coreea de Sud a anunțat că a efectuat cu succes un zbor de testare a unui vehicul de lansare spațială cu propulsie solidă.

Ultimele teste cu rachete urmează rapoartelor șefilor de stat major interarme din Coreea de Sud (JCS) privind două rachete balistice lansate din zona Tongchang-ri din provincia Pyongan de Nord la 18 decembrie. "Armata noastră a consolidat supravegherea și vigilența, cooperând îndeaproape cu Statele Unite și menținând o poziție de pregătire deplină", a declarat atunci JCS într-o declarație.

Luni, cinci drone nord-coreene au trecut în Coreea de Sud, determinând armata sud-coreeană să trimită avioane de luptă și elicoptere de atac pentru a încerca să le doboare, în prima astfel de intruziune din 2017.

Relațiile dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, aliatul SUA, au devenit mai tensionate de când guvernul conservator al președintelui sud-coreean Yoon Suk-yeol a preluat conducerea în luna mai, promițând o poziție mai dură față de Nord.

Fără a pune la socoteală lansările de sâmbătă, Coreea de Nord a lansat aproximativ 70 de rachete balistice în acest an, a anunțat agenția de presă sud-coreeană Yonhap, inclusiv aproximativ opt rachete balistice intercontinentale.

Presa de stat nord-coreeană KCNA nu a menționat sâmbătă dimineață lansările, dar a precizat că liderul Kim Jong-un a prezidat vineri o reuniune de partid pentru a decide politica și strategia pentru 2023.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: coreea de nord rachete balistice