x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Corupție la nivel înalt. Declarație ȘOC a Evei Kaili. Ce indicații i-a dat tatălui său cu privire la banii primiți de la Qatar și Maroc

Corupție la nivel înalt. Declarație ȘOC a Evei Kaili. Ce indicații i-a dat tatălui său cu privire la banii primiți de la Qatar și Maroc

de Redacția Jurnalul    |    20 Dec 2022   •   13:20
Corupție la nivel înalt. Declarație ȘOC a Evei Kaili. Ce indicații i-a dat tatălui său cu privire la banii primiți de la Qatar și Maroc
Sursa foto: Hepta

Fosta vicepreședintă a Parlamentului European a făcut o declarație surprinzătoare în fața judecătorului de caz cu privire la banii primiți de la Qatar și Maroc pentru a susține interesle celor două țări în UE, scrie EFE.

Ea și-a recunoscut parțial vina în amplul dosar de luare de mită, afirmând că i-a dat instrucţiuni tatălui său să ascundă banii. Aceasta a mai precizat că știa de "activitatea" desfășurată de partenerul ei de viață, italianul Francesco Giorgi, împreună cu fostul europarlamentar Pier Antonio Panzeri, considerat creierul operațiunii, iar "valizele cu bancnote treceau prin apartamentul acestuia" din Bruxelles.

Într-o amplă acțiune desfășurată de poliția belgiană, tatăl Evei Kaili a fost surprins într-un hotel din centrul orașului Bruxelles cu o valiză plină cu bani. Astfel că vicepreședintei elene a PE i-a fost ridicată imunitatea parlamentară. Mandatul de arestare pe numele acesteia a fost emis pe 9 decembrie 2022 iar ea se află  de atunci în arest preventiv la închisoarea Haren. 

Fosta eurodeputată va apărea, joi, în fața unui tribunal ded primă instanță din Bruxelles care trebuie să decidă dacă o va elibera sau nu. 

Astfel că au început speculații cu privire la faptul că Eva Kaili se distanțează de ceilalți membrii ai operațiunii pentru a-și petrece sărbătorile acasă, alături de fiica sa în vârstă de circa doi. 

Francesco Giorgi și-a recunoscut vinovăția anterior și el este cel care a afirmat că Panzeri ar fi creierul complotului. De la domiciliul său au fost ridicați circa 700.000 de euro. 

Totodată, soția și fiica lui Panzeri au fost reținute în Italia iar un tribunal local a decis că soția fostului eurodeputat poate fi extrădată în Belgia iar astăzi va decide și asupra fiicei acestuia. Cele două femei ar fi călătorit în Maroc pentru a primii banii cash chiar de la ambasadorul Marocului în Polonia, Abderrahim Atmoun. 

La rândul său, Panzeri i-ar fi spus judecătorului de instrucție numele unei alte persoane implicate în operațiune. Este vorba  despre europarlamentarul belgian Marc Tarabella, care ar fi fost destinatarul banilor. Acesta din urmă a negat însă afirmațiile lui Panzeri. Și Giorgi ar fi făcut referire la Tarabella dar și la eurodeputatul italian Andrea Cozzolino, pentru care lucra ca asistent.

Alte persoane implicate în dosarul de corupție

O altă persoană reținute în dosarul de corupție sunt secretarul general al ONG-ului No Peace No Justice, Niccolo Figa-Talamanca, care a fost însă eliberat şi poartă brăţară electronică.

Liderul sindical Luca Visentini, de la ONG-ul Fight Impunity, a recunoscut primirea a 50.000 de euro pentru campania sa de ocupare a funcției de secretar general al Confederaţiei Europene a Sindicatelor (CES) însă spune că este vorba doar de o donație. 

Fostul comisar european Dimitris Avramopoulos a recunoscut primirea a 60.000 de euro între februarie 2021 - februarie 2022 de la Fight Impunity.

×