x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coşmarul Katrinei reloaded –de-a binelea

Coşmarul Katrinei reloaded –de-a binelea

de Mihaela Biliovschi    |    30 Aug 2008   •   00:00
Coşmarul Katrinei reloaded –de-a binelea

Locuitorii din New Orleans au fost anunţaţi aseară că statul Luisiana a intrat oficial în ”stare de urgenţă”. Vestea a căzut ca o bombă pentru unii, pe cînd alţii au  tot sperat că nu e decît o glumă proastă. De ce? Acum 3 ani, la 29 august, New Orleans a fost lovit din plin de urganaul Katrina.
După trei ani de linişte relativă, în 2008 Gustav pare că vrea să păstreze amintirea Katrinei vie.Locuitorii din New Orleans au fost anunţaţi aseară că statul Luisiana a intrat oficial în ”stare de urgenţă”. Vestea a căzut ca o bombă pentru unii, pe cînd alţii au  tot sperat că nu e decît o glumă proastă. De ce? Acum 3 ani, la 29 august, New Orleans a fost lovit din plin de urganaul Katrina.
După trei ani de linişte relativă, în 2008 Gustav pare că vrea să păstreze amintirea Katrinei vie.

GUSTAV  New Orleans a pierdut în 2005 peste 1400 de oameni şi a fost distrus în proporţie de 80 la sută. Ceea ce s-a reabilitat pînă acum riscă să cadă pradă lui Gustav. Meteorologii au analizat ochiul, direcţia şi viteza uraganului şi spun că aproape sigur va lovi luni, 1 septembrie, cînd americanii vor sărbători Ziua Muncii. Deşi nu va avea aceeaşi forţă ca uraganul din 2005, Gustav ar putea atinge categoria 3, o forţă care-i sperie şi pe cei mai temerari. Zona probabilă în care uraganul va atinge pămîntul se află între oraşul Tampa din Florida şi de-a lungul coastei pînă în statul Texas. La mijloc se află New Orleans.

PANICĂ  Într-un interviu prezentat de postul american de televiziune CNN, locuitorii din New Orleans păreau buimăciţi. De data aceasta nu au mai luat avertizările oficialilor în şagă. Unii au împachetat imediat şi-au pornit la drum, spre nord. Alţii s-au dus la magazin şi-au cumpărat cît au putut apă, baterii, lanterne şi canistre pentru benzină. Preţul unui baril de petrol a crescut deja la 119 dolari şi este aşteptat să tot crească. Unii analişti spun chiar că vom vedea preţuri cuprinse între 5 şi 8 dolari pe galon.

PLANURI  Este adevărat că Gustav poate lovi puternic sau poate lovi absolut inocent. Însă în New Orleans nimeni nu-şi mai permite să speculeze. Primarul Ray Nagin a părăsit aseară Convenţia Naţională a Democraţilor ce are loc în Denver şi s-a întors la ”vatră”.  El şi-a asigurat locuitorii că sunt destule autobuze şi trenuri la dispoziţie să îi evacueze în cazul în care Gustav se apropie la mai puţin de 60 de ore de coastă. Are mult de lucru acum, iar Gustav îi va pune la grea încercare. A promis alegătorilor că nu vor mai avea de trecut printr-o situaţie asemănătoare celei din 2005 şi acum va fi testat. 3000 de soldaţi din Garda Naţională sînt prezenţi în stand-by pentru întîmpinarea oricărei catastrofe.

×
Subiecte în articol: externe new orleans gustav