Cea de-a doua economie ca mărime din lume a raportat scăderi ale vânzărilor cu amănuntul și ale producției fabricilor, cu mult peste așteptările pieței.
Vânzările cu amănuntul s-au contractat cu 11,1% în aprilie față de anul trecut, potrivit datelor publicate luni de Biroul Național de Statistică din China. Această scădere a fost cu mult sub cea de 6,1% prognozată într-un sondaj realizat de Reuters în rândul economiștilor și, de asemenea, mult mai mică decât scăderea de 3,5% înregistrată în martie.
Producția industrială a scăzut luna trecută cu 2,9% față de anul precedent, inversând o creștere de 5% din martie.
Aceasta marchează cea mai gravă contracție a producției industriale din februarie 2020, când economia Chinei a ajuns aproape la un punct mort, în timpul epidemiei inițiale de coronavirus.
Șomajul a crescut, de asemenea, la al doilea cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată.
Rata șomajului în mediul urban a ajuns la 6,1% în aprilie, în creștere de la 5,8% în martie - care era deja la un maxim al ultimelor 21 de luni. Singura dată când rata șomajului din China a fost mai mare a fost în februarie 2020.
Datele au dus la căderea burselor asitatice. Indicii Hang Seng din Hong Kong, Shanghai Composite din China și Kospi din Coreea au înregistrat scăderi între 0,3% și 0,5%.
Economia Chinei a avut un start bun în 2022, înregistrând o creștere de 4,8% în primul trimestru.
Dar eforturile Beijingului de a limita cea mai gravă epidemie de Covid din ultimii doi ani au dat o lovitură puternică activității începând cu luna martie.
Până în prezent, cel puțin 31 de orașe din țară rămân sub izolare totală sau parțială, potrivit ultimelor calcule ale CNN. Shanghai, centrul financiar și centrul de producție al țării, se află sub izolare de mai bine de șase săptămâni. În această perioadă, multe companii au fost nevoite să își suspende operațiunile, inclusiv producătorii auto Tesla și Volkswagen și asamblatorul de iPhone Pegatron.
(sursa: Mediafax)