x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Creșterea numărului de cazuri de holeră în Siria reprezintă o amenințare pe linia frontului

Creșterea numărului de cazuri de holeră în Siria reprezintă o amenințare pe linia frontului

27 Sep 2022   •   20:05
Creșterea numărului de cazuri de holeră în Siria reprezintă o amenințare pe linia frontului

O epidemie de holeră care a făcut 29 de morți în Siria reprezintă un pericol pe toate liniile de front ale războiului care durează de 11 ani în această țară, stârnind temeri în taberele aglomerate pentru refugiații care nu au apă curentă sau sisteme de canalizare, potrivit Reuters.

Afectată mai întâi de apa contaminată din apropierea râului Eufrat, epidemia de holetră s-a răspândit acum în toată țara, fiind raportate cazuri în regiunile controlate de guvern și de rebeli. În total, până în prezent au fost raportate cel puțin 2.000 de cazuri.

„Cum să nu iau holeră cu apele de canalizare care curg chiar lângă cortul nostru?”, a declarat Sobha al-Jadoue, în vârstă de 60 de ani, care locuiește într-o tabără pentru refugiați din regiunea Idlib, controlată de rebeli. „Nu mai putem să dormim sau să stăm jos din cauza mirosurilor. În urmă cu câteva zile, apele reziduale s-au revărsat în cortul meu”.

Holera se răspândește prin ingerarea de alimente sau apă contaminată și poate provoca diaree acută. Deși majoritatea celor afectați vor avea simptome ușoare sau nu vor avea niciun simptom, holera poate ucide în câteva ore dacă nu este tratată, se arată pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății.

Devastarea provocată de conflictul sirian a lăsat țara deosebit de vulnerabilă, demolând o mare parte din infrastructură, inclusiv stațiile de pompare și tratare a apei.

Schimbările climatice au înrăutățit penuria de apă.

„Din cauza războiului, a avut loc o mare distrugere a infrastructurii sanitare și a infrastructurii în general, așa că, dacă se răspândește în aceste zone - în special în tabere - ar putea avea un impact grav asupra sănătății și ar putea ucide o mulțime de oameni”, a declarat Shahem Mekki, care conduce un centru de monitorizare a bolilor în zonă.

Războiul a ucis aproximativ 350.000 de persoane de la izbucnirea sa.

Organizația Mondială a Sănătății spune că 55% dintre unitățile sanitare din țară nu funcționează din cauza războiului.

Primele cazuri de holeră au fost depistate pe 5 septembrie în provincia Deir al-Zor, înainte de a se răspândi în alte zone, inclusiv în orașele Raqqa și Hasaka, a declarat Jawan Mustafa, director de sănătate în administrația administrată de kurzi din nord-estul Siriei. El a precizat că există peste 4.350 de cazuri suspecte de holeră în nord-estul Siriei și 100 de cazuri confirmate. „Cazurile sunt în creștere, dar, din fericire, încet”, a spus el.

Amshah Shehade, în vârstă de 45 de ani, a declarat că și-a dus fiica la spitalul din Hasaka din cauza diareei și a amețelii și că nepotul ei a suferit aceleași simptome. „A fost cauzată de apa contaminată din rezervoare”, a spus ea.

Sunt în curs de desfășurare campanii de sensibilizare a publicului cu privire la cauzele, simptomele și prevenirea holerei.

Eva Hinds, șefa departamentului de comunicare al Agenției Națiunilor Unite pentru copii, UNICEF, în Siria, a declarat că agenția și partenerii săi au intensificat transportul cu camioanele de apă și clorinarea apei în zonele cu focare de holeră pentru a asigura accesul la apă curată.

„Este timpul să acționăm acum. Investim masiv în măsuri de prevenire a răspândirii în continuare”, a spus ea.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: holeră siria