x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Crimă cu iz islamist lângă München

Crimă cu iz islamist lângă München

de Şerban Mihăilă    |    11 Mai 2016   •   12:41
Crimă cu iz islamist lângă München
Sursa foto: moodboard/Getty Images/moodboard RF

O persoană a fost ucisă, iar alte trei au fost rănite, ieri, într-un atac cu cuțit comis de un tânăr german într-o gară din apropiere de orașul München, în sudul Germaniei. Martorii susțin că asasinul striga “Allahu Akbar” (“Dumnezeu este mare”, în arabă), în momentul atacului. Poliția bavareză a spus, inițial, că criminalul de 27 de ani a avut “o motivație politică, a priori islamistă”.

Ministrul bavarez de Interne, Joachim Herrmann, a declarat însă, la câteva ore după incident, că asasinul suferea de probleme mentale și consuma droguri. El a exclus pista islamistă. Una dintre persoanele înjunghiate, în vârstă de 56 de ani, a decedat la spital. Ceilalți trei bărbați, cu vârste cuprinse între 43 și 58 de ani, au suferit răni ușoare.

Atacul a avut loc la ora 5 dimineața, în gara de navetiști Grafing, la aproximativ 30 de kilometri sud de München. Potrivit presei germane, agresorul nu mai avusese probleme cu poliția. Procurorii bavarezi au demarat imediat o anchetă și au cerut presei să nu mai ofere detalii despre incident, pentru ca investigația să nu fie compromisă.

Germania, care sprijină coaliția internațională în lupta contra organizației teroriste Statul Islamic (SI), nu a fost până în prezent ținta unui atac major din partea militanților islamiști, așa cum au fost țările vecine, Franța și Belgia. Cu toate acestea, oficialitățile germane au avertizat în mod repetat asupra posibilității comiterii unei lovituri teroriste de proporții pe teritoriul Germaniei, iar serviciile naționale de securitate s-au mobilizat de mai multe luni pentru a preîntâmpina un asemenea scenariu.

Potrivit cotidianului “Die Welt”, peste 800 de islamiști au părăsit Germania pentru a se alătura grupărilor jihadiste din Siria și Irak. Cel puțin 60 la sută dintre aceștia sunt cetățeni germani. Publicația susține că 130 dintre ei au murit luptând alături de militanții jihadiști și în atentate sinucigașe cu bombă.

Autoritățile au intrat însă în alertă, odată cu reîntoarcerea în Germania a circa 260 dintre islamiștii plecați să se alăture grupărilor teroriste din SI. În același timp, Germania a devenit o țară de tranzit pentru militanții care au comis atentatele de anul trecut, din Belgia, și de anul acesta, din Franța.

Oficialitățile germane se tem că între cei un milion de migranți sosiți în țară anul trecut s-au strecurat numeroși teroriști ce nu au putut fi identificați la graniță, care pot comite oricând atentate de amploare.

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: munchen atac gară germania islamism crima