x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Criminalul de război Alois Brunner ar fi murit în Siria, în 2010

Criminalul de război Alois Brunner ar fi murit în Siria, în 2010

de Marina Constantinoiu    |    02 Dec 2014   •   19:25
Criminalul de război Alois Brunner ar fi murit în Siria, în 2010

Unul dintre criminalii de război cei mai căutaţi din lume, fostul nazist Alois Brunner, mâna adreaptă a lui Adolf Eichmann – cel responsabil cu punerea în practică a “soluţiei finale” - a murit, probabil, în Siria, acum patru ani, a anunţat luni Centrul Simon Wiesenthal.

Alois Brunner, ofiţer SS de origine austriacă, este considerat vinovat de deportarea a 125.000 de evrei europeni către lagărele de exterminare nazistă. El a condus lagărul de la Drancy, între iunie 1943 şi august 1944, de unde circa 25.000 de evrei francezi – dintre care peste 3.000 de minori – au fost trimişi către lagărele morţii, în special la Auschwitz. Justiţia franceză l-a condamnat în contumacie în 1954 la pedeapsa cu moartea pentru “crime împotriva umanităţii”. În 1999, justiţia l-a condamnat din nou în contumacie pentru “răpirea a 352 de copii cu vârste cuprinse între 15 zile şi 18 ani”.

Brunner s-a volatilizat după război, găsindu-şi refugiu în Siria. Acum, Efraim Zuroff, directorul Centrului Wiesenthal de la Ierusalim, declară că Brunner a murit probabil acum patru ani în Siria. În aprilie 2014 numele lui nu mai figura pe lista criminalilor de război nazişti cei mai căutaţi. Întrebat dacă se ştia de mai multă vreme că Brunner ar fi murit, Zuroff a declarat, potrivit Le Figaro:”Să fie clar: nu suntem 100% siguri că Alois Brunner a murit. Dar aş spune că cineva care a fost rănit de două bombe poştale (Brunner şi-a pierdut mai multe degete şi un ochi, când serviciul secret extern israelian Mossad i-a trimis două scrisori – n.r) şi care s-a născut în 1912 este cel mai probabil mort. Informaţia despre decesul său a fost furnizată, în orice caz, acum patru ani, de către un agent secret german, azi la pensie, dar care a lucrat timp de mai mulţi ani în Orientul Mijlociu, şi care ştie bine subiectul. Aparent, Brunner ar fi murit din cauze naturale. Nu se ştie cu certitudine unde este înmormântat”.

De ce nu a fost predat Brunner Germaniei de către Siria? Zuroff crede că Siria n-a avut niciun interes să o facă. Oameni ca Brunner masacrau evrei, erau consideraţi eroi de către unii din Siria. În plus, livrarea către Germania ar fi însemnat să recunoască faptul că un criminal nazist a găsit refugiu în această ţară. Or Damascul nu a recunoscut niciodată că Brunner s-ar afla în Siria, chiar dacă toată lumea o ştia”.

Alois Brunner era mâna dreaptă a lui Eichmann, ajutorul său cel mai preţios, un fanatic antisemit notoriu. Într-un interviu acordat în 1985 revistei germane Bunte, când a fost întrebat dacă are regrete, a răspuns:”Da, am unul, că nu am ucis mai mulţi evrei”. Şi asta la 40 de ani după război.

×