x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Croaţia cere aprobarea Rusiei pentra a participa la gazoductul South Stream

Croaţia cere aprobarea Rusiei pentra a participa la gazoductul South Stream

02 Sep 2009   •   00:00

Croaţia vrea ca traseul gazoductului South Stream, prin care vor fi transportate gaze naturale ruseşti în Europa, ocolind Ucraina, să-i tranziteze teritoriul, cerând în acest sens aprobarea autorităţilor de la Moscova.



"Am prezentat (premierului rus, Vladimir Putin - n.r.) propunerea ca South Stream să treacă prin Croaţia", a declarat primul-ministru croat, Jadranka Kosor, pentru publicaţia Jutarnji List. Kosor a avut o întrevedere cu Putin marţi, în Polonia, transmite AFP, citată de Mediafax.

Proiectul iniţial al South Stream prevede că gazoductul va trece din Rusia, pe sub Marea Neagră, în Bulgaria, după care se va ramifica spre Austria, tranzitând Serbia, şi spre Italia şi Grecia.

Croaţia obţine 60% din necesarul de gaze naturale din producţia proprie, restul de 40% fiind importat din Rusia.

Putin a anunţat marţi că Rusia este pregătită să renunţe la unul din cele două gazoducte dezvoltate în comun cu Bulgaria, South Stream şi Burgas-Alexandroupolis, dacă autorităţile de la Sofia decid să abandoneze respectivul proiect.

Premierul rus a solicitat, de asemenea, autorităţilor bulgare să hotărască mai rapid poziţia pe care o au referitor la cele două gazoducte. Discuţiile dintre cele două părţi referitoare la proiectul Burgas-Alexandroupolis, cu o lungime de 280 de kilometri, durează de şapte ani.

×
Subiecte în articol: externe