x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Croatia - Prezidentialele intra in turul al doilea

Croatia - Prezidentialele intra in turul al doilea

03 Ian 2005   •   00:00

Presedintele croat Stipe Mesici a ratat la mustata castigarea din primul tur a alegerilor prezidentiale. Mesici a obtinut 49% din voturile valide, dupa ce exit-poll-urile de duminica seara il dadeau castigator detasat, cu peste 51%.

ADVERSARI. Presedintele Stipe Mesici si vicepremierul Jadranka Kosor (foto dreapta) se vor infrunta in al doilea tur al prezidentialelor din Croatia.
La al doilea tur al alegerilor, care va avea loc in data de 16 ianuarie, croatii vor decide daca Mesici va detine inca un mandat sau daca va fi inlocuit de contracandidatul sau, fosta jurnalista Jadranka Kosor, care detine functia de vicepremier. Sondajele arata insa ca presedintele Mesici nu are de ce sa isi faca griji. Adversara sa a obtinut abia 20% din voturi si sunt slabe sansele sa recupereze handicapul care o desparte de locul intai. De altfel, cred analistii de la Zagreb, citati de BBC, unul dintre motivele pentru care are loc un al doilea tur de scrutin este prezenta redusa la urne, de circa 50%. Un al motiv ar fi numarul destul de mare de candidati inscrisi in cursa pentru Presedintie. Printre cei 13 aspiranti la fotoliul prezidential s-a numarat si un afacerist cu cetatenie americana, milionarul Boris Miksici. El s-a clasat pe un surprinzator loc trei, in urma Jadrankai Kosor, cu 18% din voturile exprimate. Pentru actualul vicepremier, locul secund obtinut este o dubla victorie, aratand, dupa cum a spus chiar ea, ca poporul croat "s-a dovedit suficient de matur pentru a avea, in sfarsit, o femeie presedinte". Foarte increzator s-a aratat si Stipe Mesici, convins ca va obtine inca un mandat de cinci ani in fruntea tarii.

PRO EUROPA. Campania electorala a avut ca tema principala aderarea Croatiei la Uniunea Europeana (UE). Europenii au propus, in decembrie, luna martie ca data-tinta pentru inceperea negocierilor de aderare cu Zagrebul. O conditie principala este cooperarea Croatiei cu Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie, si in special extradarea generalului Ante Gotovina. In campanie, atat Stipe Mesici, cat si Jadranka Kosor s-au declarat in favoarea unei colaborari ferme cu Curtea de la Haga. (Irina Cristea)

×
Subiecte în articol: externe