Keith Doolin încă își amintește ziua din 2019 când muncitorii au venit să demonteze una dintre cele mai infame camere ale morții din Statele Unite. El se afla în celula sa de la închisoarea San Quentin, situată în partea de nord a golfului San Francisco, și urmărea la televizor imagini în direct care arătau cum un scaun de execuție - în care 194 de persoane au fost executate - a fost transportat după mai bine de 80 de ani de utilizare. Camera de gazare verde care era demontată se afla la doar câteva sute de metri de locul unde stătea el.
Fost șofer de camion condamnat pentru crimă, Doolin a petrecut aproape 23 de ore pe zi în ultimii 28 de ani într-o celulă mică. Mult timp s-a temut că într-o zi va fi încătușat de un scaun verde ca menta și executat. Dar, în ultimii ani, California s-a mișcat rapid cu unele planuri de reformă a închisorilor. Decizia guvernatorului Gavin Newsom de a distruge camera morții - și, de asemenea, de a institui un moratoriu asupra pedepsei cu moartea în acest stat - a fost un moment decisiv pentru Doolin.
„El [Newsom] transmitea un mesaj: „Uite, s-ar putea să dureze ceva timp, dar lucrurile se vor schimba””.
Newsom încearcă acum să obțină mai multe schimbări la San Quentin, care are în prezent cel mai mare culoar al morții din țară. Guvernatorul a anunțat anul trecut că intenționează să transforme cea mai veche închisoare din stat într-un centru de reabilitare. El va închide unitatea de condamnați la moarte a închisorii și îi va muta pe Doolin și pe ceilalți 532 de condamnați la moarte în închisori standard din întregul stat în următoarele luni. 70 au fost deja mutați.
Doolin și vecinii săi vor fi în continuare condamnați la moarte - ceea ce înseamnă că își vor petrece restul vieții în închisoare. Pentru unii, amenințarea execuției încă planează, deoarece un viitor guvernator ar putea reinstaura pedeapsa cu moartea în stat. Șase condamnați la moarte care au vorbit cu BBC prin telefon au împărtășit sentimente amestecate în legătură cu mutarea lor. Unii au fost entuziasmați de oportunitatea de a trăi mai aproape de familie și de a ieși din celule fără cătușe, în timp ce alții au fost îngroziți de perspectiva de a o lua de la capăt după zeci de ani în care au trăit singuri într-o celulă.
Construită în 1852, San Quentin este cea mai veche închisoare din California și singura instituție din stat pentru bărbații încarcerați care au fost condamnați la moarte. Din 1893, 422 de persoane au fost executate acolo, inclusiv prin gazare, spânzurare sau injecție letală.
Membrii familiilor trec pe lângă intrarea în camera de execuție a închisorii de fiecare dată când îi vizitează pe cei dragi, a declarat mama lui Doolin, Donna Larsen, care face un drum dus-întors de nouă ore o dată pe lună pentru a-și vizita fiul.
(sursa: Mediafax)