x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cum îi perturbă revista Closer conferinţa de marţi a lui Hollande de la Elysee. Ce spun oamenii politici francezi despre scandal

Cum îi perturbă revista Closer conferinţa de marţi a lui Hollande de la Elysee. Ce spun oamenii politici francezi despre scandal

de Marina Constantinoiu    |    Istvan Deak    |    10 Ian 2014   •   14:08
Cum îi perturbă revista Closer conferinţa de marţi a lui Hollande de la Elysee. Ce spun oamenii politici francezi despre scandal

La Palatul Elysee domneşte neliniştea, căci este aproape sigur că scandalul provocat de dezvăluirile revistei Closer despre o presupusă relaţie amoroasă a preşedintelui francez cu o actriţă vor avea consecinţe asupra declaraţiilor lui Francois Hollande la întâlnirea sa semestrială cu jurnaliştii, prevăzută pentru marţi.

Conferinţa a fost amânată


Conferinţa presă semestrială a preşedintelui trebuia să se ţină la sfârşitul anului trecut, scrie Le Figaro. Dar din motive legate de agenda prezidenţială, potrivit Palatului Elysee, ea a fost amânată pentru 14 ianuarie, adică marţea care vine. Tocmai bine să prindă din urmă alte subiecte fierbinţi, precum “scandalul Leonarda”, legat de expulzarea unei adolescente rome, dar şi precum datele referitoare la şomaj publicate la finele lui 2013, care nu arată bine. La Elysee există temeri deja că această întâlnire cu presa va fi parazitată de dezvăluirile revistei Closer referitoare la relaţia pe care ar avea-o Francois Hollande cu actriţa Julie Gayet. “Nu este prea bine, pentru că a creat pertubări. Dezvăluirile astea deturnează atenţia de la situaţia cu adevărat serioasă”, recunoaşte un consilier apropiat de-ai lui Hollande, care afirmă că “a căzut de pe scaun” când a aflat despre această relaţie, scrie Le Figaro.

Dezvăluirile

Revista mondenă Closer, care apare vinerea, prezintă relaţia dintre preşedintele Franţei, Francois Hollande, şi actriţa Julie Gayet într-un dosar de şapte pagini însoţite de fotografii.
Joi, în jurul orei 23.00 (22.00 GMT), publicaţia a anunţat pe site-ul său o ediţie specială pentru a doua zi “care dezvăluie într-un dosar special de şapte pagini relaţia dintre şeful statului şi artistă”.

“În jurul Revelionului, şeful statului, cu casca pe cap, a mers cu scuterul la apartamentul închiriat de actriţă unde preşedintele şi-a luat obiceiul să îşi petreacă noaptea”, scrie Closer.
”Fotografii surprinzătoare”, continuă săptămânalul, care pun, de asemenea, ”problema securităţii preşedintelui. Şeful statului este însoţit numai de o gardă de corp care protejează secretul acestor întâlniri cu actriţa şi chiar le aduce croasante!”.

Acelaşi consilier adaugă, suspinând:”Toate astea vor avea consecinţe asupra impactului spuselor preşedintelui. Nu văd cum nu ar influenţa acest lucru. Nu e deloc bine, dar asta e viaţa”.

Teme spinoase

În cursul acestei conferinţe de presă, Francois Hollande urmează să precizeze contururile pactului de responsabilitate pe care doreşte să-l adopte cu companiile şi pe care l-a anunţat cu ocaza urărilor televizate de la 31 decembrie.

Socialiştii refuză să comenteze

Pentru moment, socialiştii refuză să comenteze aceste dezvăluiri, apreciind că preşedintele Republicii are dreptul să-i fie respectată viaţa privată. “Nu am niciun comentariu de făcut”, a declarat prim-secretarul PS Harlem Desir la postul Radio Classique, când a fost rugat să comenteze situaţia. “Acest lucru nu are legătură cu viaţa politică, şi, în consecinţă, nu cred că trebuie să facă obiectul unei dezbateri politice”, a mai spus Harlem Desir.

Îngrijorare

Un deputat socialist însă se declară îngrijorat. “Contrar a ceea ce vor spune toţi şi a ceea ce a spus deja preşedintele, nu este vorba despre o treabă privată. Francois Hollande este preşedintele Republicii”, afirmă deputatul PS. Şi adaugă: “Efectele sunt incerte. Totul ar putea afecta imaginea preşedintelui normal. Julie Gayet este o actriţă. Este aici o latură de can-can în povestea asta. Sau...există şi posibilitatea ca oamenii să spună că preşedintele are o amantă şi deci este un adevărat preşedinte!”.

Constrânşi să comenteze

Şi postul de televiziune LCI comentează că, “forţaţi şi constrânşi”, mai mulţi lideri politici au fost nevoiţi să comenteze “informaţia” din Closer, iar şeful statului şi-a anunţat intenţia de a examina ce cale este de urmat, inclusiv varianta acţiunii în justiţie.

În opinia premierului Jean-Marc Ayrault, Francois Hollande “a avut perfectă dreptate să ceară respectarea vieţii private”. “Preşedintele Republicii, Francois Hollande, în calitate de cetăţean, a solicitat respectarea vieţii private. Are perfectă dreptate, nu am nimic de adăugat la declaraţia pe care a făcut-o el”, a declarat premierul, care participa la un colocviu privind justiţia, la Paris.
Ministrul Frederic Cuvillier, la RTL, şi Manuel Valls, la France Inter, n-au fost nici ei mai vorbăreţi. Primul a declarat:”Asta ţine de viaţa privată, nu mă interesează”. Cel de-al doilea a luat act pur şi simplu de dorinţa lui Francois Hollande de a da o urmare juridică dezvăluirilor din Closer.

Lidera extremei-drepte, “şocată” de atingerile aduse vieţii private

Întrebată şi ea despre caz, preşedinta Frontului Naţional, partid de extremă-dreapta, Marine Le Pen, a denunţat, în numele “dreptului la respectarea vieţii private”, comportamentul presei. Îl susţine ea pe preşedintele Republicii în acest demers? “Da”, a răspuns ea la postul de televiziune iTele. “Eu sunt pentru respectarea vieţii private pentru toată lumea. În ceea ce-l priveşte pe preşedinte, cred că fiecare are dreptul la respectarea vieţii sale private. Orice atingere adusă vieţii private mă şochează. Atât timp cât n-are nicio influenţă asupra activităţii politice a respectivei persoane, nu există niciun motiv pentru care presa să-şi permită să facă dezvăluiri în privinţa vieţii private a oamenilor politici”, a continuat Marine Le Pen.

Partenera oficială este o ziaristă

Oficial, preşedintele Hollande (59 de ani) trăieşte în cuplu cu ziarista Valerie Trierweiler, după ce s-a despărţit de partenera sa lungă durată, fosta candidată socialistă la prezidenţiale, Segolene Royal, cu care are patru copii. El nu s-a căsătorit cu Valerie Trierweiler.

Julie Gayet (41 de ani), care a jucat în filme precum 'Quai d'Orsay', 'Nos plus belles vacances', '8 fois debout', 'Sélect Hôtel', a depus plângere la sfârşitul lunii martie 2013 la Parchetul din Paris pentru a fi identificaţi autorii zvonului difuzat pe internet că ar avea o legătură cu Francois Hollande.

În 2012, actriţa a participat la un clip de campanie al lui Francois Hollande, în care afirma despre candidatul la prezidenţiale că este un bărbat “formidabil” şi “care ştie într-adevăr să asculte”.

Pe coperta revistei este publicată o fotografie a şefului statului francez cu titlul: 'Francois Hollande şi Julie Gayet - Dragostea secretă a preşedintelui'.

×
Subiecte în articol: hollande francois hollande élysée