x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cum ne spionează serviciile de securitate prin aplicaţiile smartphone-urilor

Cum ne spionează serviciile de securitate prin aplicaţiile smartphone-urilor

28 Ian 2014   •   09:02
Cum ne spionează serviciile de securitate prin aplicaţiile smartphone-urilor

Agenţia americană de informaţii care se ocupă de interceptarea comunicaţiilor, NSA, dar şi agenţia britanică având profil similar, GCHQ, colectează date despre utilizatorii aplicaţiilor pe smartphone, indiferent dacă acestea sunt Facebook sau Google Maps.

Dupa dezvaluirile despre colectarea metadatelor telefonice, recuperarea SMS-urilor si supravegherea platformelor de jocuri online, noi documente furnizate de fostul consultant al NSA, Edward Snowden, adauga un plus de informatii despre activitatile de supraveghere ale serviciilor de interceptare, conform New York Times.

Potrivit publicatiei americane, care citeaza aceste documente, de fiecare data cand cineva utilizeaza o aplicatie pe smartphone-ul sau, acest program face sa apara o cantitate de date despre localizarea utilizatorului, lista contactelor sale, date pe care NSA si GCHQ britanic le recupereaza in cadrul vastelor lor programe de colectare.

Astfel, un raport citat de cotidian noteaza ca orice actualizare a sistemului de exploatare Android trimite in retea 500 linii de date despre istoricul smartphone-ului si utilizatorul sau, date captate de agentiile de informatii.

"Comunicatiile persoanelor care nu sunt tinte straine valide nu intereseaza NSA", a raspuns agentia solicitarii de clarificari a AFP, repliindu-se in spatele liniei sale de aparare obisnuite.

Agentia "nu face profilul americanilor obisnuiti. Noi colectam doar comunicatiile tintelor straine potrivit legii din motive de supraveghere si contraspionaj ale tintelor straine, oricare sunt mijloacele tehnice utilizate de acestea", a afirmat o purtatoare de cuvant a NSA, Vanne Vines.

Aceasta supraveghere a aplicatiilor smartphone-urilor este descrisa ca o "pepita de aur" intr-un document al NSA datand din 2010.

Numai in anul 2007, agentia americana ar fi consacrat 767 milioane de dolari acestui program, adica de patru ori mai mult decat in anul precedent, potrivit altui document.

×