x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Roberto Saviano, un cunoscut jurnalist italian, amendat pentru că a insultat-o pe Giorgia Meloni pe tema migraţiei

Roberto Saviano, un cunoscut jurnalist italian, amendat pentru că a insultat-o pe Giorgia Meloni pe tema migraţiei

de Redacția Jurnalul    |    15 Oct 2023   •   12:40
Roberto Saviano, un cunoscut jurnalist italian, amendat pentru că a insultat-o pe Giorgia Meloni pe tema migraţiei
Sursa foto: Hepta

Un important jurnalist italian a fost găsit vinovat de calomnie după ce a insultat-o pe premierul Giorgia Meloni într-un interviu televizat.

Roberto Saviano a folosit o înjurătură pentru a o descrie pe Meloni în timp ce îi ataca poziţia privind migraţia în decembrie 2020. El a primit o amendă cu suspendare de 1.000 de euro.

Deşi va trebui să o plătească doar dacă va repeta infracţiunea, reprezentanţii unei asociaţii de scriitori au declarat că verdictul a trimis un „mesaj înfricoşător” cu privire la libertatea presei.

Vorbind cu reporterii în afara tribunalului, Saviano a declarat că guvernul lui Meloni a încercat să îl „intimideze” pentru că a denunţat „minciunile” despre migranţi, a relatat agenţia de presă AFP.

Avocatul lui Meloni a spus că cuvintele sale au fost o „insultă”, nu o critică, acuzându-l de „limbaj excesiv, vulgar şi agresiv”, a adăugat agenţia.

Incidentul a avut loc într-un interviu televizat din decembrie 2020, înainte ca Meloni să devină prim-ministru.

În interviu, Saviano a criticat-o pe Meloni şi pe colegul său, liderul de dreapta Matteo Salvini, pentru comentariile lor privind navele caritabile de salvare a migranţilor.

În calitate de lider al opoziţiei, Meloni spusese că bărcile care transportă migranţi salvaţi ar trebui scufundate.

Asociaţia de scriitori Pen International l-a îndemnat pe premier să renunţe la caz, dar Meloni a declarat că nu vede niciun motiv pentru a o face, adăugând că este la latitudinea judecătorilor să decidă, transmite BBC.

Asociaţia a declarat că hotărârea a fost un „regres alarmant pentru libertatea de exprimare” şi a trimis un „avertisment periculos scriitorilor şi jurnaliştilor din întreaga ţară”.

Avocatul lui Saviano a declarat că va face apel la verdict.

În conformitate cu legislaţia italiană, unele cazuri de defăimare pot fi considerate infracţiuni şi pot fi pedepsite cu până la trei ani de închisoare.

Meloni a mai intentat procese similare în trecut, inclusiv împotriva editorilor ziarului Domani, pentru că ar fi încercat să ajute un parlamentar din propriul partid să câştige un contract guvernamental pentru procurarea de măşti de protecţie în timpul pandemiei Covid-19.

La începutul acestui an, s-a dezvăluit că ea l-a dat în judecată şi pe cântăreţul Placebo, Brian Molko, pentru defăimare, după ce acesta a numit-o fascistă şi rasistă în timpul unui concert la Torino.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Roberto Saviano insulta amenda