x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Curtea Anticorupţie a Ucrainei îşi va începe activitatea la 5 septembrie

Curtea Anticorupţie a Ucrainei îşi va începe activitatea la 5 septembrie

08 Mai 2019   •   15:55
Curtea Anticorupţie a Ucrainei îşi va începe activitatea la 5 septembrie

Înalta Curte Anticorupţie ucraineană, a cărei înfiinţare a fost cerută de mai mulţi ani de ţările occidentale şi de militanţii ucraineni, îşi va începe activitatea la 5 septembrie, a anunţat miercuri această instituţie, într-un comunicat citat de AFP.

Această dată a fost decisă marţi în cadrul unei prime reuniuni a judecătorilor săi care, de asemenea, au ales-o printr-un vot secret pe preşedinta instituţiei, Olena Tanasevici, precizează comunicatul.

"Începem munca pentru o Curte fundamental nouă pentru Ucraina şi suntem absolut conştienţi de responsabilitatea pusă pe umerii noştri de societatea ucraineană", a declarat Olena Tanasevici, care a activat înainte la un tribunal din Harkov (est).

Noua Curte Anticorupţie numără 38 de magistraţi, aleşi în cadrul unei serii de concursuri supervizate de experţi ucraineni şi internaţionali. Aceşti judecători sunt repartizaţi între Curtea primei instanţe, unde vor lucra 27 dintre ei, şi Camera de Apel din care vor face parte ceilalţi 11 magistraţi.

Lupta împotriva corupţiei elitelor a fost una dintre revendicările majore ale participanţilor la mişcarea pro-europeană Maidan, în 2013-214, şi rămâne una dintre principalele cereri ale creditorilor occidentali, începând cu Fondul Monetar Internaţionale (FMI).

Aflate sub presiunea occidentalilor şi militanţilor ucraineni, autorităţile ucrainene ajunse la putere în urma acestei mişcări au pus în funcţiune noi structuri anticorupţie, însă crearea unei Curţi specializate, menite să devină piesa principală a acestui sistem, trena şi niciun înalt responsabil ucrainean nu a fost condamnat pentru corupţie în ultimii ani.

În raportul său pentru anul 2018, publicat în ianuarie, ONG-ul Transparency International a clasat Ucraina pe locul 120 din cele 180 ale Indicelui său de Percepere a Corupţiei (IPC): mai bine ca Rusia vecină (locul 138) şi decât poziţia în clasament a Kievului pentru 2014 (locul 142), însă departe de vecinele sale din UE, la care Ucraina aspiră să adere într-o bună zi.

Insuficienţa luptei împotriva corupţiei este considerată un motiv major al înfrângerii electorale a fostului preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, acuzat că a pus beţe în roate în formarea acestei noi curţi.

Succesorul lui, actorul de comedie Volodymir Zelensky, care a promis între altele o "toleranţă zero" faţă de corupţie, a câştigat la mare distanţă turul doi al alegerilor prezidenţiale din aprilie, cu 73% din voturi, şi va fi învestit în această funcţie în săptămânile ce urmează.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: ucraina inalta curte anticoruptie