x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cutremur cu magnitudinea de 8,2 grade în Chile. Au fost confirmate cinci decese (VIDEO)

Cutremur cu magnitudinea de 8,2 grade în Chile. Au fost confirmate cinci decese (VIDEO)

02 Apr 2014   •   08:00
Cutremur cu magnitudinea de 8,2 grade în Chile. Au fost confirmate cinci decese (VIDEO)

Un puternic cutremur, cu magnitudinea de 8,2 grade pe scara Richter, a lovit statul Chile, bilanţul provizoriu indicând doi morţi şi trei răniţi.

Seismul, a cărui magnitudine a fost revizuită în creştere, de la 7,9 grade, iniţial, la 8,2 grade, a generat valuri cu înălţimea de peste doi metri, ceea ce a dus la emiterea de alertă de tsunami în Chile, dar şi în Ecuador, Peru, Mexic şi Nicaragua.

De asemenea, Centrul de alertă la tsunami pentru Pacific, cu sediul în Hawaii, a emis o alertă.

Biroul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă din Chile a cerut evacuarea preventivă a oraşelor de coastă din întreaga ţară.

În 2010, Chile a fost lovit de un cutremur violent, cu o magnitudine de 8,8 grade pe Richter, care a provocat 520 de morţi.

Preşedintele chilian Michelle Bachelet a decretat în nordul ţării stare de catastrofă naturală, deşi există încă puţine informaţii cu privire la gradul distrugerilor provocate de cutremur.

Şefa statului şi-a anulat toate acţiunile oficiale programate pentru miercuri, aflându-se, în preent, la palatul prezidenţial La Moneda, unde monitorizează informaţiile venite din zona sinistrată.

"Anunţ cu tristeţe moartea a cinci persoane - patru bărbaţi şi o femeie - la Iquique şi Alto Hospicio", a afirmat ministrul chilian de Interne, Rodrigo Penailillo, care a precizat că o parte dintre aceste persoane au decedat din cauza unor crize cardiace, iar alta a fost strivită sub dărâmături.

Cea mai afectată de cutremur pare să fie regiunea Arica, unde potrivit presei locale s-au înregistrat alunecări de teren şi perturbări în alimentarea cu energie electrică.

În urma cutremurului a avut loc o evadare în masă dintr-o închisoare pentru femei în oraşul Iquique, a informat ministrul de interne. Mai mult de 300 de deţinute au reuşit să fugă, dintre care doar 16 au fost reţinute ulterior de către autorităţi. Conform datelor preliminare, o parte din clădirea închisorii s-a prăbuşit în urma seismului.

În acelaşi timp, după cum informează postul de televiziune Telesur, şcolile au fost miercuri închise pe întreaga coastă nordică a statului Chile. "Pentru a asigura securitatea populaţiei, ne-am decis să anulăm toate activităţile educative în şcolile situate în zona de coastă", a declarat ministrul de Interne chilian, potrivit căruia seismul a fost urmat de 12 replici, cea mai puternică având peste 6 grade pe Richter.

×
Subiecte în articol: cutremur chile tsunami