x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cutremur puternic, dar nu tsunami

Cutremur puternic, dar nu tsunami

29 Mar 2005   •   00:00

Cel putin 430 de persoane au murit in urma violentului cutremur care s-a produs in noaptea de luni spre marti in largul Indoneziei, dintre care 100 pe insula Simeulue si 330 pe insula Nias.



  • de MARINA CONSTANTINOIU

  • DEVASTATA. Insula Nias a fost cel mai grav afectata de seismul de luni, aici inregistrandu-se cel putin 330 de morti
    Distrugerile provocate in insula indoneziana Nias, lovita de seismul de luni, care a inregistrat, potrivit specialistilor, intre 8,6 si 8,7 grade pe scara Richter, sunt mai putin spectaculoase, totusi, decat s-a crezut intr-o prima faza.

    Si, ceea ce este mai important, este faptul ca, desi intensitatea cutremurului a fost atat de mare, nu s-au inregistrat temutele valuri seismice tsunami, care, la 26 decembrie 2004, in urma seismului de 9 grade pe scara Richter produs in aceeasi regiune, a maturat, pur si simplu, zona de coasta, ucigand circa 270.000 de persoane.

    S-A RIDICAT ALERTA. Autoritatile din Australia, Indonezia, Thailanda, Sri Lanka, Malaysia si India au ridicat alerta de tsunami, pe care o emisesera la putin timp dupa producerea seismului. Specialistii estimasera ca producerea valurilor seismice ar fi fost posibila intr-un interval de trei ore de la inregistrarea cutremurului, care a fost urmat, inclusiv in cursul zilei de ieri, de numeroase replici.

    DEOCAMDATA LINISTE. Biroul de meteorologie din Australia a informat ca seismul a produs valuri cu o inaltime de 50 de centimetri pe coasta de vest a Australiei, situata pe tarmul Oceanului Indian.

    Alerta de tsunami a fost ridicata si la Mayotte, teritoriu francez, situat in Oceanul Indian, dar si in Malaysia, in regiunile Kedah si Penang.

    Guvernul indian a ridicat, la randul sau, alerta abia ieri, dupa ce o instituise in sudul tarii si in insulele din acea zona si au cerut persoanelor evacuate sa se intoarca la casele lor, cerandu-le, totusi, sa ramana in continuare in stare de alerta. De asemenea, Departamentul Meteorologic din Sri Lanka a ridicat alerta de tsunami si a precizat ca persoanele evacuate se pot intoarce la casele lor.

    BURSELE S-AU SPERIAT
    Indicele Nikkei al bursei de valori mobiliare din Japonia a scazut marti cu 1,6%, cea mai mare depreciere din ultimele patru luni, fiind afectat de diminuarea cheltuielilor de consum, precum si de scaderea celorlalti indici bursieri din Asia in urma cutremurului din Indonezia, informeaza Reuters. In Asia de Sud-Est, actiunile companiilor indoneziene au scazut cu 2,7% si au atins cel mai mic nivel din ultimele patru saptamani, in urma seismului care a provocat cel putin 430 de victime. Bursele din Hong Kong, Singapore, Taiwan si Australia au incheiat si ele ziua in scadere.

    ×
    Subiecte în articol: externe