x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Cutremur puternic în Turcia și Grecia. Bilanţul a ajuns la 100 de morţi şi aproape 1000 de răniţi

UPDATE Cutremur puternic în Turcia și Grecia. Bilanţul a ajuns la 100 de morţi şi aproape 1000 de răniţi

03 Noi 2020   •   09:36
UPDATE Cutremur puternic în Turcia și Grecia. Bilanţul a ajuns la 100 de morţi şi aproape 1000 de răniţi
Sursa foto: Hepta

UPDATE 8 Numărul de morţi în urma cutremurul de vineri din Marea Egee a ajuns la 100, în condițiile în care 98 de persoane au murit în oraşul Izmir din Turcia iar doi adolescenţi au murit pe insula greacă Samos.

A fost cel mai mortal cutremur care a lovit Turcia în aproape un deceniu.

Cutremurul a rănit 994 de persoane în Izmir, 147 fiind încă în spital, a declarat marţi Autoritatea pentru Managementul Dezastrelor şi Urgenţelor (AFAD), adăugând că salvatorii încă întreprind operaţiuni de căutare în cinci clădiri dărmate.

Peste 3.500 de corturi şi 13.000 de paturi sunt folosite ca adăposturi temporare în Turcia, unde eforturile de ajutorare au implicat aproape 8.000 de persoane şi 25 de câini de salvare, a spus agenţia.

Turcia este predispusă la cutremure. Peste 500 de oameni au fost ucişi într-un cutremur din 2011 în oraşul estic Van, în timp ce un altul în ianuarie anul acesta a ucis 41 de persoane în provincia Elazig din est.

În 1999, două cutremure puternice au ucis 18.000 de oameni în nord-vestul Turciei. AFAD a declarat că cutremurul de vineri a avut o magnitudine de 6,6 şi a avut aproximativ 1.400 de replici.

Mediafax

Update 7 Căutările pentru descoperirea eventualilor supraviețuitori a seismului de vineri continuă și astăzi la Izmir. Numărul deceselor a ajuns la 81 de persoane, scrie Reuters.

Dintre acestea, 79 sunt în Turcia și două pe insula greacă Samos. 962 de persoane au fost rănite. 740 de pacienți au fost externați.

Mii de oameni au rămas fără locuinte, motiv pentru care autoritățile turce au pus la dispoziția sinistraților 3.500 de corturi și 13.000 de paturi.

Cutremurul a avut o magnitudine de 6,9 grade Richter, conform Institutului Kandilli din Istanbul.

UPDATE 6 Totalul peresoanelor decedate a ajuns la 58 de persoane și 930 de răniți în Turcia. Peste au fost rănite în cutremurul din Marea Egee. Pe Insula Samos din Grecia, au murit doi adolescenţi, iar alte 19 persoane au fost rănite.

Echipele de salvare au salvat de sub dărâmăturile clădirilor din Izmir un bărbat de 70 de ani, la 34 de ore după cutremur.

Vicepreşedintele Turciei, Fuat Oktay, a declarat că 26 de clădări din Izmir care au suferit daune structurale vor fi demolate.

Institutul american de geofizică (USGS) transmite că seismul de suprafaţă din Marea Egee a avut magnitudinea de 7,0 grade Richter, în timp ce Institutul de seismologie din Istanbul a anunţat o magnitudine de 6,9 grade. Alte centre seismologice au stabilit că magnitudinea de fost de 6,6.

UPDATE 5 Numărul decedaților în urma cutremurului de la Izmir a ajuns la 51, a anunțat vicepreședintele Fuat Oktay. Alți doi oameni au murit pe insula grecească Samos. Replici ale seismului au loc în aceste zile. 804 persoane au fost rănite, dintre care 200 primesc îngrijiri medicale, transmite dpa. 

Multe familii au rămas fără locuințe și dorm pe străzi. Autoritatea turcă pentru Situații de Urgență le-a asigurat 1.800 de corturi sinistraților. 

Cutremurul, cu o magnitudine de 6,7 grade Richter, a avut loc vineri, la ora 3.01, la o adâncime de 16,5 kilometri, în largul coastei unde se află orașul Izmir. Acesta a fost resimțit și în localitățile din apropiere, dar și în Istanbul, aflat la 540 km, și în insulele grecești din Marea Egee.

Izmir are 4,3 milioane de locuitori, fiind al treilea oraș ca mărime din Turcia. 

UPDATE 4 După cutremurul din Turcia și Grecia, 27 de oameni au fost găsiți morți și aproximativ 20 de clădiri din Izmir s-au prăbușit. Peste 800 de persoane au fost rănite. Zona a fost afectată de aproximativ 470 de replici.

Operaţiunile de căutare şi salvare au fost finalizate în opt clădiri şi sunt în curs în alte nouă locuri.

Oficialii au declarat că 25 de persoane au fost ucise în zonele de coastă din vestul Turciei, iar doi adolescenţi - un băiat şi o fată - au murit pe insula greacă Samos după ce un zid s-a prăbuşit peste ei.

Președinții celor două țări și-au transmis mesaje de solidaritate. 

„Tocmai l-am sunat pe preşedinteTayyip Erdogan pentru a-mi transmite condoleanţe pentru pierderea tragică de vieţi din cauza cutremurului care a lovit ambele ţări. Oricare ar fi diferenţele noastre, acestea sunt momente în care oameni trebuie să stea împreună ”, a scris premierul grec Kyriakos Mitsotakis, pe Twitter.

„Transmit condoleanţe întregii Grecii în numele meu şi al poporului turc. Şi Turcia este întotdeauna pregătită să ajute Grecia să-şi vindece rănile. Doi vecini care se solidarizează în vremuri dificile este mai valoros decât multe alte lucruri din viaţă”, a transmis și Erdogan, pe aceeași rețea de socializare. 

Mediafax

UPDATE 3  Cel puţin 12 persoane au murit în Turcia, iar alte două în Grecia, în urma cutremurului produs vineri în Marea Egee, anunţă autorităţile din ambele ţări, conform agenţiei Reuters.

Bilanţul provizoriu din Turcia este de cel puţin 12 morţi şi 419 răniţi, a anunţat Departamentul turc pentru Situaţii de Urgenţă (AFAD). Pe Insula elenă Samos, doi adolescenţi au murit după prăbuşirea unui zid.

Echipele de salvare continuă căutările pentru scoaterea persoanelor rămase blocate sub dărâmături în oraşul turc Izmir. Până în acest moment, au fost salvate 70 de persoane.

Un cutremur de suprafaţă 7,0 grade a avut loc vineri în Marea Egee, în apropierea Insulei Samos (Grecia), conform Institutului american de Geofizică (USGS). Seismul a avut loc la adâncimea de doar 10 kilometri. Potrivit autorităţilor din Grecia şi Turcia, cutremurul a avut magnitudinea de 6,7 grade.

UPDATE 2  Bilanțul sumbru al cutremurului de 6,7 grade care a zguduit vineri Grecia și Turcia a ajuns la cel puțin șase morți, dintre care doi copii, și peste 200 răniți în Izmir, Turcia și insula Samos din Grecia. În acest moment, echipele de intervenție efectuează căutari printre dărâmături.

Doi copii, cu vârste de 15 și 17 ani au fost scoși morți dintre ruine, în orașul grecesc Vathi, de pe insula Samos, conform primelor informații de la  Protecția Civilă. Aceștia ar fi fost zdrobiți de un zid care s-a prăbușit, în timp ce traversau un drum îngust, a transmis corespondentul Antena3 în zonă.

UPDATE 1 Cel puţin patru persoane au murit, iar alte 120 au fost rănite în oraşul turc Izmir, în urma cutremurului produs în Marea Egee, conform bilanţului preliminar anunţat de autorităţi.

"Potrivit datelor preliminare, patru persoane au murit, iar alte 120 au fost rănite", a transmis Departamentul turc pentru Situaţii de Urgenţă, conform cotidianului Hurriyet.

"Suntem alături cu toate mijloacele de cetăţenii afectaţi de acest cutremur. Am luat imediat măsuri de asistenţă", a declarat preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

ȘTIRE INIȚIALĂ Un cutremur de 6,7 grade pe scara Richter și 30 de kilometri adâncime s-a produs astăzi, la ora 13,51.24, în insula Dodecanese din Grecia, transmite INFP. 

Seismul s-a produs în apropierea mai multor orașe. 

La 98km SV de Karabaglar, 102km SV de Izmir, 123km V de Aydin, 135km SV de Manisa, 228km V de Merkezefendi, 232km V de Denizli, 243km E de Athens, 250km E de Piraeus, 253km SV de Balikesir, 281km SV de Usak. 

Seismul a fost resimţit şi în Turcia, în regiunea Izmir, unde zeci de clădiri s-au prăbuşit, potrivit Express.co.uk.

Autoritatea turcă pentru administrarea dezastrelor şi situaţiilor de urgenţă (AFAD) a precizat că seismul a avut magnitudinea de 6,6, în timp ce Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (US Geological Survey- USGS) a anunţat că magnitudinea acestui cutremur a fost de 7.

Seismul s-a produs la o adâncime de 30 de kilometri, în apropierea orașelor Karabaglar (Turcia) și Néon, din Grecia, dar s-a simțit și în zona Capitalei, Atena, precum și în Portul Pireu.

Unda de şoc a fost resimţită de asemenea în capitala Ankara, potrivit BBC.

 

 

×
Subiecte în articol: cutremur seism grecia turcia