x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe David Cameron: Membrii grupării Statul Islamic sunt monştri, nu musulmani

David Cameron: Membrii grupării Statul Islamic sunt monştri, nu musulmani

de Agerpres    |    14 Sep 2014   •   15:50
David Cameron: Membrii grupării Statul Islamic sunt monştri, nu musulmani

Premierul britanic David Cameron a declarat că va adopta toate măsurile necesare pentru a ajuta coaliţia internaţională să combată gruparea teroristă Statul Islamic (SI), după ce aceasta l-a executat prin decapitare pe britanicul David Haines, lucrător în domeniul umanitar.

După o reuniune de urgenţă a comitetului de criză al guvernului britanic (comitetul Cobra), Cameron a promis că guvernul de la Londra îi va ''vâna pe cei vinovaţi şi îi va aduce în faţa justiţiei, oricât ar dura asta'', numindu-l în acelaşi timp pe David Haines un ''erou britanic''.

Membrii SI sunt monştri, nu musulmani - a afirmat şeful guvernului britanic, accentuând că această grupare reprezintă o ameninţare gravă pentru Marea Britanie.

Militanţii SI au difuzat sâmbătă seară o înregistrare video cu executarea prin decapitare a lui David Haines, ce era ţinut ostatic de mai mult timp. Imaginile sunt similare celor cu execuţiile a doi jurnalişti americani, James Foley şi Steven Sotloff, difuzate luna trecută. Persoana care apare pe înregistrarea video ca fiind cel care îl execută pe Haines este numită ''Jihadi John'' de media occidentală, are un accent britanic şi este aceeaşi cu executantul jurnaliştilor americani James Foley şi Steven Sotloff. Serviciile de securitate britanice încearcă în prezent să îl identifice pe ''Jihadi John'' folosind tehnologia de recunoaştere a vocii.

Preşedintele american Barack Obama a condamnat ''uciderea barbară'' a lui Haines şi a dat asigurări că SUA sunt solidare cu Marea Britanie pentru ''a-i aduce pe autori în faţa justiţiei şi a distruge această ameninţare (SI, n.r.) pentru oamenii din ţările noastre, din regiune şi din întreaga lume''.

David Haines (44 de ani) lucra pentru ACTED, o agenţie în domeniul umanitar cu sediul la Paris, şi el fusese răpit în martie 2013 în apropierea unei tabere de refugiaţi sirieni. 

×
Subiecte în articol: david haines statul islamic david cameron