x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe David Cameron va cere parlamentului britanic să autorizeze lovituri aeriene împotriva Statului Islamic, în Irak

David Cameron va cere parlamentului britanic să autorizeze lovituri aeriene împotriva Statului Islamic, în Irak

25 Sep 2014   •   08:32
David Cameron va cere parlamentului britanic să autorizeze lovituri aeriene împotriva Statului Islamic, în Irak

Primul ministru britanic David Cameron a anunţat la ONU că va cere vineri parlamentului britanic să autorizeze lovituri aeriene contra Statului Islamic în Irak, informează Reuters şi DPA.

"Consiliul de Securitate al ONU a primit o cerere clară de la guvernul irakian să-l sprijine în acţiunea sa militară contra Statului Islamic. Avem o bază clară de acţiune în dreptul internaţional... Deci, acum Marea Britanie ar trebui să treacă la o nouă fază de acţiune", a spus Cameron în faţa Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

Un Consiliu de Securitate extraordinar prezidat de preşedintele american Barack Obama a adoptat miercuri o rezoluţie cu caracter obligatoriu pentru a stopa fluxul de jihadişti străini în Siria şi Irak şi contracara ameninţarea pe care ei o reprezintă pentru ţările lor de origine.

Acest text cu caracter de constrângere, adoptat în unanimitate, impune statelor, sub pedeapsa sancţiunilor, să îi împiedice pe cetăţenii lor să se înroleze în organizaţii extremiste cum ar fi Statul Islamic.

Rezoluţia a fost propusă de Statele Unite care încearcă de câteva săptămâni să formeze o coaliţie internaţională împotriva SI. Washingtonul efectuează începând din 8 august lovituri aeriene în Irak şi de luni în Siria împotriva poziţiilor SI cu ajutorul a cinci aliaţi arabi.

În termenii rezoluţiei, guvernele sunt responsabile 'să prevină şi să împiedice recrutarea şi deplasările' persoanelor ce încearcă să iasă din ţară 'în scopul de a planifica sau participa la acţiuni teroriste' sau de a beneficia acolo de antrenament.

Textul este plasat sub capitolul 7 al Cartei ONU, ce prevede sancţiuni în caz de nerespectare a textului.

×