x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe De ce au eşuat negocierile la summit-ul UE. David Cameron: "Nu tăiem bugetul acasă ca să cheltuim aici"

De ce au eşuat negocierile la summit-ul UE. David Cameron: "Nu tăiem bugetul acasă ca să cheltuim aici"

24 Noi 2012   •   10:46
De ce au eşuat negocierile la summit-ul UE. David Cameron: "Nu tăiem bugetul acasă ca să cheltuim aici"

 Aşa cum preconizau mai toţi specialiştii, summitul european de la Bruxelles s-a încheiat cu un eşec. Liderii europeni se întâlnesc la începutul anului viitor pentru a pune la punct bugetul comunitar pentru perioada 2014-2020.

 
Potrivit lui Traian Băsescu, acum ştim clar că bugetul propus iniţial de Comisia Europeană va fi redus cu 100 de miliarde de euro. Totuşi, România a primit garanţii că vor fi menţinute facilităţile de până acum în privinţa atragerii banilor europeni şi că bugetul pentru agricultură va fi mai mare cu cinci miliarde.
 
În schimb, cei mai importanţi jucători de pe scena politică europeană au ţinut să sublinieze că n-au cedat în faţa presiunilor.
 
Astfel, David Cameron, premierul britanic, a declarat că "nu vom tăia bugetul acasă doar ca să venim aici să semnăm pentru cheltuieli mari în Uniunea Europeană".
 
Deşi analiştii estimau că liderul britanic va rămâne singur împotriva tuturor, se pare că acesta a reuşit s-o atragă de partea lui pe Angela Merkel, presa titrând deja "Merkeron" sau "Camerkel", după modelul "Merkozy", devenit celebru în timpul mandatului lui Nicolas Sarkozy.
 
Cancelarul Germaniei a declarat diplomatic că "ne-am înţeles să nu vorbim despre negocierile noastre în public. Nu exista niciun motiv sa scoatem acordul cu forcepsul".

×