x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Decăderea oligarhilor

Decăderea oligarhilor

de Irina Cristea    |    01 Sep 2009   •   00:00
Decăderea oligarhilor
Sursa foto: /Reuters

Criza i-a lovit aprig pe bogaţii Rusiei – faimoşii oligarhi. Au primit lovituri financiare extrem de dure şi nici relaţia cu politicienii nu le merge prea bine. Cu averea şi influenţa deopotrivă slăbite, ologarhii ruşi se află în cădere liberă sau vor găsi resurse pentru a se redresa?



Au acumulat, prin mijloace de ei ştiute şi de restul lumii doar intuite, averi uriaşe în anii care au urmat prăbuşirii Uniunii Sovietice. Mulţi dintre ei au direcţionat o parte a puterii financiare înspre zona politică, unde s-au străduit să-şi cumpere cât mai multă influenţă. Creşterea preţurilor la petrol şi "explozia" bursei din Moscova le-au adăugat în conturi sume consistente. Numai că ultimele 12 luni au fost de coşmar pentru bogaţii Rusiei, afectaţi sever de criza economică mondială, comentează BBC. "Au pierdut cei mai mulţi bani. Pieţele bursiere au scăzut, în a doua jumătate a anului trecut, cu aproape 75% şi am văzut imediat efectele în topul miliardarilor, publicat de Forbes", spune Chris Weafer, şeful pentru strategii la banca de investiţii Uralsib.


JUCAŢI ÎN PICIOARE
Pentru oligarhi, criza a însemnat însă mai mult decât pierderi financiare. Pământul le fuge de sub picioare şi când vine vorba despre influenţa politică şi relaţia cu liderii de la Moscova. Un astfel de caz este cel al magnatului din industria de aluminiu, Oleg Deripaska.

În urmă cu trei luni, Deripaska a fost protagonistul unui moment penibil transmis de televi­ziunea naţională de ştiri. Premierul Vladimir Pu­tin se deplasase în oraşul Pikalyevo (nord) pentru a-l apostrofa public pe Deripaska, după ce mun­ci­torii nu-şi primiseră salariile de mai multe luni.

Telespectatorii l-au văzut pe Putin che­mân­du-l la ordine pe magnat şi cerându-i să semneze o înţelegere prin care să rezolve problema socială din întreprin­dere. Iar după ce Deripaska a semnat, Putin i-a cerut, sever, stiloul înapoi. "Era ca o scenă dintre profesor şi elev. Este o abordare tipic rusească. Nimeni nu a fost surprins", explică Zoya Trunova, editor la BBC Russian Service.

"Vladimir Putin a spus foarte clar că se aş­teap­tă ca oligarhii să aibă grijă de muncitori, să ajute Gu­vernul în planurile de salvare. Astăzi, este ex­trem de evident cine dă ordinele, şi cu siguranţă nu este vorba despre oligarhi", spune Chris Weafer.

Vestea bună pentru bogaţii Rusiei vine însă din Marea Britanie, de unde se semnalează că aceştia reîncep, uşor-uşor, să cumpere produse de lux. Şi, odată restabiliţi financiar, îşi vor recuceri sfe­ra de influenţă, crede Jonathan Eyal, de la United Services Institute din Londra. "Rusia are o conducere bicefală - pe de o parte, premierul Vla­di­mir Putin, iar, pe de altă parte, preşedintele Med­vedev. În acest tip de structuri politice, oligarhii găsesc întotdeauna un punct slab, vor găsi calea de a diviza pentru a conduce", apreciază acesta.

×
Subiecte în articol: externe