Criza i-a lovit aprig pe bogaţii Rusiei – faimoşii oligarhi. Au primit lovituri financiare extrem de dure şi nici relaţia cu politicienii nu le merge prea bine. Cu averea şi influenţa deopotrivă slăbite, ologarhii ruşi se află în cădere liberă sau vor găsi resurse pentru a se redresa?
Au acumulat, prin mijloace de ei ştiute şi de restul lumii doar intuite, averi uriaşe în anii care au urmat prăbuşirii Uniunii Sovietice. Mulţi dintre ei au direcţionat o parte a puterii financiare înspre zona politică, unde s-au străduit să-şi cumpere cât mai multă influenţă. Creşterea preţurilor la petrol şi "explozia" bursei din Moscova le-au adăugat în conturi sume consistente. Numai că ultimele 12 luni au fost de coşmar pentru bogaţii Rusiei, afectaţi sever de criza economică mondială, comentează BBC. "Au pierdut cei mai mulţi bani. Pieţele bursiere au scăzut, în a doua jumătate a anului trecut, cu aproape 75% şi am văzut imediat efectele în topul miliardarilor, publicat de Forbes", spune Chris Weafer, şeful pentru strategii la banca de investiţii Uralsib.
JUCAŢI ÎN PICIOARE
Pentru oligarhi, criza a însemnat însă mai mult decât pierderi financiare. Pământul le fuge de sub picioare şi când vine vorba despre influenţa politică şi relaţia cu liderii de la Moscova. Un astfel de caz este cel al magnatului din industria de aluminiu, Oleg Deripaska.
În urmă cu trei luni, Deripaska a fost protagonistul unui moment penibil transmis de televiziunea naţională de ştiri. Premierul Vladimir Putin se deplasase în oraşul Pikalyevo (nord) pentru a-l apostrofa public pe Deripaska, după ce muncitorii nu-şi primiseră salariile de mai multe luni.
Telespectatorii l-au văzut pe Putin chemându-l la ordine pe magnat şi cerându-i să semneze o înţelegere prin care să rezolve problema socială din întreprindere. Iar după ce Deripaska a semnat, Putin i-a cerut, sever, stiloul înapoi. "Era ca o scenă dintre profesor şi elev. Este o abordare tipic rusească. Nimeni nu a fost surprins", explică Zoya Trunova, editor la BBC Russian Service.
"Vladimir Putin a spus foarte clar că se aşteaptă ca oligarhii să aibă grijă de muncitori, să ajute Guvernul în planurile de salvare. Astăzi, este extrem de evident cine dă ordinele, şi cu siguranţă nu este vorba despre oligarhi", spune Chris Weafer.
Vestea bună pentru bogaţii Rusiei vine însă din Marea Britanie, de unde se semnalează că aceştia reîncep, uşor-uşor, să cumpere produse de lux. Şi, odată restabiliţi financiar, îşi vor recuceri sfera de influenţă, crede Jonathan Eyal, de la United Services Institute din Londra. "Rusia are o conducere bicefală - pe de o parte, premierul Vladimir Putin, iar, pe de altă parte, preşedintele Medvedev. În acest tip de structuri politice, oligarhii găsesc întotdeauna un punct slab, vor găsi calea de a diviza pentru a conduce", apreciază acesta.
Citește pe Antena3.ro