x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Decizie BIZARĂ la summitul de la Haga. Ce a hotărât firma de catering, înainte de a-i servi pe liderii prezenţi în sala de plen

Decizie BIZARĂ la summitul de la Haga. Ce a hotărât firma de catering, înainte de a-i servi pe liderii prezenţi în sala de plen

25 Mar 2014   •   13:04
Decizie BIZARĂ la summitul de la Haga. Ce a hotărât firma de catering, înainte de a-i servi pe liderii prezenţi în sala de plen
Sursa foto: YVES HERMAN/AFP

Decizia firmei de catering de la Summitul Securităţii Nucleare, desfăşurat luni şi marţi la Haga, de a nu folosi femei pentru a-i servi pe liderii şi pe delegaţii prezenţi în sala de plen a stârnit indignare în Olanda, relatează The Independent, citat de Agerpres. Potrivit ziarului olandez Algemeen Dagblad, directorul companiei de catering, Hans van der Linde, a încercat să dea o aparenţă de 'uniformitate' personalului. 'Dacă 20 de domni servesc alături de trei doamne blonde platinate, se strică imaginea', ar fi susţinut acesta, citat de ziarul menţionat.

'Personalul trebuie să acţioneze în cel mai rezervat mod posibil, iar aşa ceva nu se poate realiza adăugând câteva doamne frumoase, care ies în evidenţă', a adăugat directorul.

Purtătoarea de cuvânt a summitului, Daphne Kerremans, a confirmat că a existat cerinţa ca personalul care asigură servirea participanţilor să dea impresia de uniformitate, însă s-a lăsat la decizia firmei de catering dacă servirea în sala de plen va fi realizată doar de bărbaţi sau doar de femei.

În plus faţă de dorinţa de uniformitate, pot exista şi alţi factori în joc, explică Jean-Paul Weijers, director al Protocolbureau, implicat de asemenea în organizarea summitului. Potrivit acestuia, decizia de a folosi doar personal de sex masculin pentru servirea în zona de întâlnire principală poate fi o încercare de a-i împiedica pe liderii mondiali să fie distraşi.

Ştirea a declanşat însă un val de comentarii pe Twitter, iar criticii au acuzat decizia că este 'ne-olandeză' şi încalcă drepturile omului.

Într-o încercare de a clarifica lucrurile, Hans van der Linde a abordat subiectul la Radio 1, negând totodată că a menţionat vreodată culoarea părului angajatelor. De asemenea, directorul firmei de catering a precizat că el a venit iniţial cu 'ideea creativă de a angaja doar doamne pentru a-i servi pe liderii mondiali, în rochii scurte, în culoarea Albastru de Delft', dar că aceasta a fost aparent respinsă de către ministerul Afacerilor Externe.

×