x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Decizie de ultimă oră a Rusiei. Moscova a notificat Kievul. Data încetării acordului de export a cerealelor ucrainene. Cerința Germaniei

UPDATE Decizie de ultimă oră a Rusiei. Moscova a notificat Kievul. Data încetării acordului de export a cerealelor ucrainene. Cerința Germaniei

de Redacția Jurnalul    |    17 Iul 2023   •   16:11
UPDATE Decizie de ultimă oră a Rusiei. Moscova a notificat Kievul. Data încetării acordului de export a cerealelor ucrainene. Cerința Germaniei
Sursa foto: Hepta

Federația Rusă a suspendat participarea la Acordul de export a cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, a anunțat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de Reuters.

Ambasada Moscovei din Belarus precizează că a notificat oficial Ucraina referitor la suspendarea acordului, potrivit ambasadorului Rusiei la Minsk, Boris Grîzlov. 

El spune că nota a fost trimisă prin canalele diplomatice și menționează că acordul va înceta marți, 18 iulie. 

Totodată, Christiane Hoffman, purtătoarea de cuvânt a executivului de la Berlin, transmite cerința Germaniei către Rusia pentru prelungirea acordului și cere să "nu-i pună pe cei mai săraci de pe planetă să suporte consecinţele acestui conflict".

De cealaltă parte, Moscova a acuzat anterior că cerealele ucrainene nu ajung în Africa, de acestea beneficiind populația din UE, deși nu corespund normelor comunitare privind concentrațiile de pesticide și alți compuși chimici. 

ȘTIRE INIȚIALĂ Acordul, mediat de ONU și Turcia în iulie 2022, a fost prelungit ultima dată în mai 2023 pentru două luni și expiră pe 17 iulie.  Acesta prevede trecerea în siguranță a navelor cu cereale din porturile ucrainene la Marea Neagră, blocate inițial de forțele ruse. 

„De fapt, acordurile privind Marea Neagră au încetat să mai fie valabile astăzi. Din nefericire, partea din aceste acorduri care privește Rusia nu a fost pusă în aplicare până în prezent, așa că efectul său a încetat. De îndată ce condițiile vor fi îndeplinite, partea rusă va reveni la punerea în aplicare a acestui acord, imediat", a spus Dmitri Peskov.

El a mai anunțat că decizia de a nu reînnoi acordul nu are legătură cu atacul, din această dimineață, asupra podului Kerci dintre Rusia și peninsula Crimeea.

Acordul care a fost prelungit de mai multe ori, însă Rusia a anunțat că nu îl va mai menține în vigoare deoarece este nemulțumită că celălalt acord, semnat concomitent la  Istanbul, care prevede permiterea exporturilor de alimente și îngrășăminte chimice ale Moscovei, nu a fost îndeplinit. Deși nu sunt instituite sancțiuni de către statele occidentale împotriva acestor produse, există probleme legate de asigurările pentru nave și scoaterea băncilor ruse din sistemul de plăți SWIFT.

 

 

×