x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Declaraţie fără precedent a preşedintelui palestinian: “Holocaustul este crima cea mai odioasă contra umanităţii din timpul epocii moderne”

Declaraţie fără precedent a preşedintelui palestinian: “Holocaustul este crima cea mai odioasă contra umanităţii din timpul epocii moderne”

27 Apr 2014   •   19:26
Declaraţie fără precedent a preşedintelui palestinian: “Holocaustul este crima cea mai odioasă contra umanităţii din timpul epocii moderne”

Preşedintele palestinian Mahmud Abbas a condamnat duminică genocidul evreilor, într-o declaraţie fără precedent, cu puţin timp înaintea începerii comemorării Holocaustului în Israel, cerând, tototdată, Guvernului israelian să încheie o “pace dreaptă” cu palestinienii.

“Ceea ce li s-a întâmplat evreilor în timpul Holocaustului este crima cea mai odioasă care s-a petrecut contra umanităţii în timpul epocii moderne”, a declarat Abbas, potrivit unui comunicat al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), pe care o conduce, şi dat publicităţii în ziua în care Israelul comemorează oficial Shoah-ul.

I-tele comentează că nu ar fi pentru prima oară când preşedintele palestinian, căruia i s-a reproşat deseori că a emis dubii în legătură cu amploarea genociduli, în lucrarea sa de doctorat susţinută la Universitatea din Moscova, în 1982, denunţă Holocaustul. În iulie 2010, la Ramallah, la o întâlnire cu presa, el a reamintit că a trimis reprezentanţi la ceremoniile comemorative, inclusiv la Auschwitz. “Cum putem fi acuzaţi că negăm Holocaustul?”, se întreba el atunci.

Dar, comentează i-Tele, acum este vorba despre cea mai fermă condamnare a sa de până acum. Ea a fost difuzată şi în limba arabă.

Abbas, care şi-a exprimat simpatia faţă de familiile victimelor şi altor numeroşi nevinovaţi ucişi de nazişti, a făcut aceste afirmaţii în cadrul unei întrevederi, săptămâna trecută, cu un rabin american, Marc Schneier, avocat al dialogului între musulmani şi evrei.

Contactat de AFP, istoricul israelian Efraim Zuroff, director al Centrului Simon-Wiesenthal din Ierusalim, a luat act de declaraţia preşedintelui palestinian. “Sunt întotdeauna fericit când cineva care a negat Holocaustul în trecut face o astfel de declaraţie, dar în acest caz am impresia că are mai ales legătură cu problemele politice din Orientul Mijlociu”, a nuanţat Zuroff, făcând referire la procesul de pace israelo-palestinian, aflat în impas. Cu atât mai mult, cu cât zilele trecute, Mişcarea islamistă palestiniană Hamas şi OEP au căzut de acord să pună capăt diviziunilor interne care le măcinau de opt ani. Conform acestui acord, OEP şi Hamas, la putere în Gaza, au convenit să formeze în curând un Guvern de consens naţional, pe care îl va conduce preşedintele Abbas şi care va fi compus din personalităţi independente.

Preşedintele palestinian a declarat atunci că negocierile cu Israelul şi reconcilierea palestiniană nu sunt incompatibile, afirmând angajamentul palestinienilor în favoarea păcii bazate pe dreptul internaţional.

Israelul a decis joi suspendarea negocierilor de pace cu palestinienii ca urmare a acordului de reconciliere palestiniană, potrivit unei surse oficiale, relatează AFP.

''Cabinetul a decis în unanimitate că Guvernul israelian nu va negocia cu un Guvern palestinian care se sprijină pe Hamas, o organizaţie teroristă ce face apel la distrugerea Israelului'', se precizează într-un comunicat al biroului premierului israelian, Benjamin Netanyahu.

În comunicatul său, Abbas i-a cerut, de asemenea, Guvernului israelian ''să profite de ocazie pentru încheierea unei păci juste şi globale în regiune, bazată pe soluţia a două state, Israel şi Palestina, care să coexiste alături în pace şi securitate''.

Negocierile de pace, relansate în iulie 2013 sub egida Washingtonului şi care sunt într-un impas total, au fost suspendate joia trecută de către Guvernul lui Benjamin Netanyahu ca urmare a semnării unui nou acord de reconciliere între OEP şi mişcarea radicală palestiniană Hamas, care n-a recunoscut până în prezent Statul Israel şi militează pentru lupta armată.

×