x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Declaraţie surprinzătoare a premierului Finlandei. Pe cine dă vina pentru pierderea locurilor de muncă

Declaraţie surprinzătoare a premierului Finlandei. Pe cine dă vina pentru pierderea locurilor de muncă

04 Iul 2014   •   11:57
Declaraţie surprinzătoare a premierului Finlandei. Pe cine dă vina pentru pierderea locurilor de muncă

Premierul finlandez Alexander Stubb a afirmat vineri că Steve Jobs, creatorul Apple, a dat o lovitură puternică pieţei muncii din ţara nordică, prin inovaţiile sale care au luat prin surprindere companiile finlandeze, relatează AFP.

“Aveam doi piloni pe care ne bazam: unul era reprezentat de industria tehnologică prin Nokia, cealaltă fiind industria papetăriei”, a declarat Stubb pentru cotidianul economic suedez Dagens Industri.

“Nalle Wahlroos, preşedintele (băncii suedeze) Nordea, a descris bine situaţia când a spus că iPhone-ul a făcut KO Nokia şi iPad-ul a avut un impact similar asupra industriei forestiere” (accelerând scăderea cererii de hârtie), a adăugat premierul finlandez.

“Da, Steve Jobs ne-a luat locurile de muncă. Dar totul este pe cale să se schimbe. Filiera noastră forestieră se reorientează încet, dar sigur de la celuloză spre energiile verzi. Industria noastră de high-tech se reorientează spre jocuri, nu mai este vorba doar despre o problemă de materiale ca în cazul telefoanelor Nokia”, a continuat el.

Alexander Stubb a fost desemnat în funcţia de premier la sfârşitul lui iunie, având drept principală misiune redresarea unei economii care s-a confruntat cu doi ani de recesiune în 2012 şi 2013 şi ar urma să fie caracterizată de o creştere slabă în 2014. Unul dintre simbolurile acestor dificultăţi a fost declinul fostului număr unu mondial al industriei telefoanelor mobile Nokia, care i-a cedat în aprilie această activitate puternic deficitară gigantului american din lumea software-ului Microsoft, comentează agenţia franceză de ştiri.
 

×