x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Delegaţia regimului al-Assad ameninţă că se retrage de la conferinţa Geneva II

Delegaţia regimului al-Assad ameninţă că se retrage de la conferinţa Geneva II

24 Ian 2014   •   15:27
Delegaţia regimului al-Assad ameninţă că se retrage de la conferinţa Geneva II

Delegaţia regimului al-Assad, prezentă la conferinţa de pace privind Siria, ameninţă că părăseşte Geneva, acuzând delegaţia opoziţiei că este "puţin serioasă", a anunţat televiziunea siriană de stat, conform Mediafax.

Ministrul sirian de Externe Walid Mouallem l-a informat pe emisarul ONU şi Ligii Arabe Lakhdar Brahimi că "delegaţia oficială siriană va părăsi Geneva, dacă nu au loc şedinţe de lucru serioase mâine (sâmbătă). Cealaltă parte este puţin serioasă şi nu este pregătită" pentru negocieri de pace, a precizat postul de televiziune.

Delegaţia Damascului este condusă de foarte experimentatul ministru de externe Walid Mouallem. Şeful delegaţiei din partea opoziţiei este Ahmad Jarba, dar nu el va fi negociatorul, numele acestuia urmând să fie anunţat vineri, a indicat purtătorul de cuvânt al delegaţiei, Monzer Aqbiq, citat de AFP.

Problema legată de soarta preşedintelui Bashar al-Assad rămâne principalul motiv de dezacord, opoziţia punând drept condiţie plecarea acestuia de la putere şi constituirea unui guvern de tranziţie în care el să nu joace niciun rol, o condiţie respinsă de regimul de la Damasc.

În lipsa unui consens asupra acestei probleme centrale, Lakhdar Brahimi ar putea să se concentreze, ca şi occidentalii şi ruşii, pe căutarea primelor măsuri pentru a veni în ajutorul populaţiei.Brahimi a evocat deja 'indicii' privind disponibilitatea delegaţiilor de a discuta probleme legate de ajutorul umanitar, de încetarea focului, în special la Alep, şi de schimburi de prizonieri.

Mersul acestor negocieri de la Geneva ţine însă şi de capacitatea 'protectorilor' celor două tabere - SUA, pentru opoziţie, şi Rusia, pentru regimul de la Damasc - de a cântări şi de a manevra lucrurile din culise. Miercuri, la Montreux, secretarul de stat american John Kerry a reiterat că Assad trebuie să părăsească puterea, în timp ce Rusia şi-a arătat susţinerea fermă faţă de Damasc, care a fost însă de data aceasta una mai sobră. În consecinţă, nimeni nu poate şti cum vor fi avansaţi pionii în acest 'mare joc' al luptelor de influenţă între Occident, Rusia şi monarhiile din Golf.

×