Delocalizarea nu s-a dovedit o afacere prea profitabilă pentru firmele germane care au ales să işi mute afacerile in state din Europa Centrală şi de Est, mai precis in Romănia şi Polonia, scrie publicaţia britanică Sunday Times.
Afaceriştii occidentali atraşi de forţa de muncă ieftină şi de oportunităţile de dezvoltare din această regiune a Europei au descoperit curănd şi dezavantajele mutării, iar acum se pregătesc să işi facă bagajele. Ei sunt nemulţumiţi in special de lipsa oricărei discipline a muncii.
Prestaţia lucrătorilor este de proastă calitate, termenele nu sunt respectate, angajaţii n-au nici in clin, nici in mănecă cu conceptul de loialitate faţă de firmă, ba chiar dovedesc o inclinaţie deosebită spre furturi şi alte tipuri de fraude, mai scrie Sunday Times. Pe lăngă furturile de materiale din companie, s-a intămplat ca multe maşini ale firmei să "dispară" din garaje.
EXPERIMENT RATAT. Un studiu realizat de Institutul Fraunhofer arată că din circa 6.500 de companii care şi-au delocalizat producţia sau s-au extins in estul Europei, intr-o perioadă de doi ani, aproximativ 1.200 şi-au redus ulterior investiţiile in zonă sau pur şi simplu s-au retras. In ultimii şase ani, 3.500 de firme germane numai din domeniul metalurgiei şi industriei chimice şi-au mutat afacerile inapoi in Germania.