x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Democrația SUA se clatină. Majoritatea americanilor se tem pentru viitorul țării lor

Democrația SUA se clatină. Majoritatea americanilor se tem pentru viitorul țării lor

13 Ian 2022   •   10:42
Democrația SUA se clatină. Majoritatea americanilor se tem pentru viitorul țării lor

Circa 76% dintre americani consideră că instabilitatea politică este cea mai gravă ameninţare la adresa ţării, iar 58% sunt speriați pentru viitorul democrației, arată un sondaj realizat de Universitatea Quinnipiac, scrie AFP:.

Astaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021 a avut un impact puternic asupra populației privind soliditatea instituțiilor statului. 

Totodată, 83% dintre activiştii și simpatizanţii democraţi sunt îngrijorați și 66% dintre republicani, precum şi 80% dintre tinerii de 18-34 de ani.

De asemenea, 53% dintre americani estimează că diviziunile din cadrul societății se vor agrava în anii următori, comparativ cu doar 15% care prevăd o îmbunătăţire.

"Teama de un inamic intern, mai degrabă decât de o ameninţare străină subliniază o constatare amară a americanilor cu privire la o democraţie în pericol şi la adâncirea diviziunilor politice", spune prof. Tim Malloy de la Universitatea Quinnipiac.

Cercetarea a fost realizată pe 1.313 de adulţi americani, între 7 şi 10 ianuarie.

La începutul lunii ianuarie 2022, 75% dintre americani erau de părere că atacul partizanilor fostului președinte republican Donald Trump de la Capitoliu a fost "un semn al unei violenţe politice în creştere" iar democraţia americană era "ameninţată" și în prezent.

Însă și actualul președinte democrat Joe Biden dezamăgește populația, doar 33% dintre americani fiind mulțumiți de felul în care conduce țara. Majoritatea dezaprobând campania anti COVID-19 dar și politica externă. 49% dintre participanții la studiu consideră că actuala administrație divizează țara. Și Congreul SUA pierde din popularitate.

×
Subiecte în articol: sua democraţie