x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dennis Rodman şi-a cerut scuze pentru jignirile aduse unui deţinut american din Coreea de Nord: "Eram beat!"

Dennis Rodman şi-a cerut scuze pentru jignirile aduse unui deţinut american din Coreea de Nord: "Eram beat!"

09 Ian 2014   •   17:31
Dennis Rodman şi-a cerut scuze pentru jignirile aduse unui deţinut american din Coreea de Nord: "Eram beat!"

Fostul jucător de baschet american, Dennis Rodman, şi-a cerut scuze pentru jignirile aduse deţinutului american din Coreea de Nord, Kenneth Bae, în timpul unui interviu pentru CNN, afirmând că era beat în momentul în care a vorbit despre acesta.

Dennis Rodman, împreună cu alţi foşti jucători de baschet din SUA, se află într-un turneu în Coreea de Nord, unde vor susţine meciuri demonstrative cu echipele locale.

Auto-intitulat prieten cu dictatorul corean Kim Jong-un, Rodman a fost întrebat în timpul interviului dacă a pledat în faţa preşedintelui pentru eliberarea cetăţeanului american Kenneth Bae, care execută în Coreea de Nord o sentinţă de 15 ani pentru propagandă creştină menită să răstoarne guvernul.

"Voi înţelegeţi ce a făcut Kenneth Bae? Înţelegeţi ce a făcut acestei ţări? De ce este deţinut în această ţară?", a fost ieşirea lui Rodman, care a continuat apoi, incoerent, despre curajul baschetbaliştilor care au venit să joace în Coreea de Nord.

Ieşirea lui Rodman, considerată o acceptare a vinovăţiei lui Bae, a stârnit un val de reacţii negative din partea societăţii civile americane şi mai ales a familiei lui Kenneth Bae.

Ulterior, într-un e-mail trimis agenţiei Associated Press de către un purtător de cuvânt al lui Rodman, acesta preciza:

"Doresc să cer scuze în primul rând familiei lui Kenneth Bae. Ar trebui să ştiu deja că nu este căderea mea să fac afirmaţii de natură politică. Îmi pare sincer rău. Îmi asum responsabilitatea pentru acţiunile mele. Am avut parte de o zi stresantă. Unii dintre colegii mei voiau să plece din Coreea de Nord din cauza presiunii familiilor lor şi a partenerilor lor de afaceri. Visul meu de a face diplomaţie prin baschet se destrăma. Mai mult, consumasem alcool. Nu este o scuză, dar aceasta era situaţia în momentul în care am acordat interviul", se arată în declaraţia lui Rodman.

Reacţia lui Rodman vine la o zi după ce îi cântase lui Kim Jong-un de ziua lui, înainte să plece cu acesta la o staţiune montană de lux, recent inaugurată. Relaţia dintre Rodman, care vizitează pentru a patra oară Coreea de nord şi Kim Jong-un, pe care l-a numit prietenul său, a stârnit multe reacţii negative din partea organizaţiilor care militează pentru drepturile omului.

Guvernul SUA s-a distanţat de vizitele lui Rodman. 

×