x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Derusificarea Ucrainei: autoritățile au eliminat milioane de cărți din biblioteci

Derusificarea Ucrainei: autoritățile au eliminat milioane de cărți din biblioteci

de Redacția Jurnalul    |    07 Feb 2023   •   22:52
Derusificarea Ucrainei: autoritățile au eliminat milioane de cărți din biblioteci
Sursa foto: Hepta

Ucrainenii au eliminat milioane de cărți din biblioteci în cadrul campaniei de „derusificare" inițiată de Ministerul Culturii din Ucraina.

Ucraina a eliminat milioane de cărți din bibliotecile publice în cadrul efortului său de „derusificare", potrivit autorităților ucrainene.

„Au existat linii directoare pentru a retrage cărțile autorilor care au susținut agresiunea armată a Rusiei împotriva Ucrainei. Există o listă cu astfel de autori care au fost sancționați. În general, proporția de cărți în ucraineană și în rusă din biblioteci este defavorabilă ucrainenilor. Motiv pentru care vorbim acum despre necesitatea de a reînnoi colecțiile și de a achiziționa cât mai curând posibil cărți în ucraineană", a declarat parlamentarul Evheniya Kravchuk, șeful adjunct al Comitetului parlamentar pentru politica umanitară și de informare, potrivit CNN.

Începând cu luna noiembrie a anului trecut, 19 milioane de cărți au fost scoase din bibliotecile publice în urma unei inițiative a Ministerului Culturii de a retrage „anumite tipuri de cărți".

Parlamentul a precizat că 44% din cărțile din bibliotecile publice sunt încă în limba rusă, restul fiind în ucraineană și în alte limbi.

(sursa: Mediafax)

×