x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Detectorul care prezice unde şi când se va produce o crimă

Detectorul care prezice unde şi când se va produce o crimă

de Sînziana Stancu    |    06 Oct 2011   •   21:00

Un software 'predictiv' este testat in prezent de Politia din Santa Cruz, pentru a vedea cat de bine acest sistem poate anticipa locul si momentul in care un criminal va recidiva, scrie Daily Mail. Software-ul testat de politisti foloseste aceeasi metoda sau poate una si mai 'prozaica' decat cea a unui software banal, montat pe un computer obisnuit pentru a observa fenomene neobisnuite.

Dupa acelasi algoritm in care un seism produce replici, la fel si crimele, cum ar fi, de pilda, spargerile si furtu­rile din locuinte si magazine, par sa provoace 'replici' criminale. Mate­ma­ticienii au folosit acest principiu pentru a stabili ecuatia prin care un software poate anticipa ur­ma­toa­rele crime ale unui delinc­vent si locul unde ar putea actiona acesta, astfel incat sa ii poata prinde asupra faptului. Dar sistemul ii da, cel putin deocamdata, o sansa si rau-facatorului. Soft-ul conceput de matematicianul George Mohler, de la Universitatea Santa Clara, are si o hiba, aceea ca nu poate identifica persoana care va comite crima. Sistemul se concentreaza asupra zonelor unde se in­tampla crime, unde rata criminalitatii este crescuta, identificand astfel nu pe rau-facator, ci 'tiparele' predictive ale 'replicilor' primei infractiuni comise intr-o zona data, la o distanta oarecare de locul crimei initiale.

La testele anterioare facute noului soft, pe dosarele unor infractiuni din Los Angeles, programul a putut anti­cipa unde s-ar fi putut petrece 25% dintre spargeri, de pilda. Aceste previziuni sunt foarte importante in primul rand pentru patrulele Politiei care supravegheaza strazile. La Santa Cruz, soft-ul va fi testat si pe teren, cu ajutorul patrulelor de politie, pana la sfarsitul anului. Santa Cruz a fost aleasa cu precadere pentru ca in aceasta zona, unde se afla multa po­pulatie mobila, ca studenti si turisti, este ca un fel de 'capcana' pentru politisti. 'Este foarte complicat sa te des­curci aici dupa vreun plan anu­me', a afirmat Steve Clark, comandantul adjunct al Politiei din Santa Cruz. El crede ca soft-ul va fi folositor cel putin pentru ca va schimba modul in care politistii patruleaza in zona si ii va impiedica pe cei experimentati sa cada in capcanele rutinei.

×
Subiecte în articol: externe politia software crima sua prezicere