x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Primul deținut american executat cu azot

Primul deținut american executat cu azot

de Redacția Jurnalul    |    25 Ian 2024   •   11:30
Primul deținut american executat cu azot

Kenneth Smith, care a ucis o femeie în 1988, urmează să fie executat joi, după ce încercarea avocaților săi de a declara metoda neconstituțională a eșuat. Bărbatul din Alabama va deveni primul deținut din SUA executat cu azot, potrivit Sky News.

Smith, în vârstă de 58 de ani, va fi gazat până la moarte cu azot, după ce Curtea Supremă a SUA a refuzat să-i oprească execuția. El urmează să fie executat joi. Metoda de gazare din Alabama numită hipoxie cu azot, este concepută pentru a-i lăsa pe condamnați fără oxigen prin plasarea unei măști conectată la un cilindru de azot peste față.

Avocații lui Smith au spus că protocolul poate încălca prevederile Constituției SUA și au susținut că o a doua încercare de a-l executa prin orice metodă este neconstituțională.

Și experții ONU au cerut autorităților SUA să nu ducă la final execuția. Specialiștii consideră că metoda îl poate supune pe condamnat unui „tratament crud, inuman, degradant sau chiar torturii”.

Smith este una dintre cele două persoane din SUA care au supraviețuit unei execuții prin injecție letală. Încercarea a avut loc în noiembrie 2022, atunci când încercările multiple de a introduce serul într-o venă au eșuat.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: executie azot detinut american