Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei dezbate propunerea ca regimurile totalitare comuniste si crimele lor sa fie condamnate la nivel international.
|
Corespondenta din Strasbourg |
Raportul despre existenta inchisorilor CIA pe teritoriul Europei nu a facut, la Strasbourg, valuri atat de multe si de mari pe cat era de asteptat. In schimb, in centrul atentiei s-au aflat statuile lui Lenin, secera si ciocanul si strazile ce poarta numele lui Karl Marx.
Regimurile comuniste, trecute si prezente, din toata lumea s-au aflat ieri sub lupa membrilor adunarii parlamentare a Consiliului Europei. Pacatele lor, victimele lasate in urma, infiltrarea in viata politica din diverse state reprezinta subiect de dezbatere fierbinte in forul de la Strasbourg, care urmeaza sa decida daca statele conduse in trecut de regimuri totalitare ar trebui sa iasa in fata si sa se dezica de incalcarile drepturilor omului comise sub mana de fier a comunismului.
PROPUNERI. Un raport intocmit de suedezul Goran Lindbald, din partea Partidului Popular European (crestin-democrat), propune ca ideologia comunista sa fie condamnata cat mai curand posibil, la nivel international. "Acest demers trebuie intreprins atat de Adunarea Parlamentara, cat si la nivelul Comitetului de Ministri al Consiliului, la nivel interguvernamental", se arata in document. Autorul documentului insista asupra faptului ca nu o tara sau alta trebuie condamnata, ci crimele comise in numele doctrinei comuniste. De ajutor in acest demers ar urma sa fie o comisie de experti care sa investigheze crimele comuniste comise, in trecut, in statele membre ale Consiliului Europei. Desi suedezul citeaza, in raport, date statistice, numele Romaniei nu este mentionat.
PROTESTE. Propunerea sa a atras proteste vii din partea reprezentantilor partidelor de stanga, fie ei din Rusia, Cipru, Grecia sau Republica Ceha. Acestia acuza o vanatoare de vrajitoare, o provocare si o incercare a Vestului de a resuscita vechiul inamic, comunistii. Rusii, in special, spun ca s-au scuturat chiar acum 50 de ani de povara crimelor comise de comunism si ca asta ar trebui sa fie de ajuns. Exista insa, in toata aceasta dezbatere, si un rus fericit. Intr-o conferinta de presa, extremistul de dreapta, Vladmir Jirinovschi, i-a anuntat pe toti cei interesati ca va fi singurul rus din Adunarea Parlamentara care va vota pentru rezolutie. "Ziua de 25 ianuarie va fi o mare sarbatoare europeana si, la 25 aprilie, va invit pe toti in Rusia mea, va fi un eveniment jubiliar", a explodat Jirinovschi. El le-a mai explicat ziaristilor ca restul colegilor rusi sunt foarte tristi pentru ca Europa va spune NU comunismului.