x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dezvăluirile unui expert în limbajul trupului: Putin e agitat în prezenţa lui Obama

Dezvăluirile unui expert în limbajul trupului: Putin e agitat în prezenţa lui Obama

09 Iun 2014   •   19:36
Dezvăluirile unui expert în limbajul trupului: Putin e agitat în prezenţa lui Obama
Sursa foto: CHRISTOPHE ENA / POOL/EPA/Intact Images

Expertul în descifrarea limbajului trupului, Nick Morgan, a studiat mişcările preşedintelui rus în timpul unei conversaţii cu omologul său american şi a observat la Vladimir Putin foarte multă agitaţie.
În timpul dialogului cu Barack Obama, Vladimir Putin a fost văzut la un moment dat "frecându-şi nasul" şi "clătinându-şi capul", în timp ce Obama afişa un calm imperturbabil prin ţinuta sa relaxată.
"Cu cât o persoană este mai puternică, cu atât îşi păstrează mai bine calmul, iar cu cât o persoană este mai slabă, cu atât se agită mai mult”. Ţinuta celor doi lideri în timpul conversaţiei a dat indicii suplimentare despre temperamentul lor. "Se pare că Putin a jucat rolul unui mascul alfa într/un mod amuzant, stând cu braţele pe lîngă corp şi ridicând o sprânceană. Este gestul tipic între doi masculi alfa, când unul este cu un cap mai înalt decât celălalt", a mai explicat expertul.

Strategia clasică

Morgan susţine că Putin a folosit "strategia clasică" în dialogul cu Obama. "Se pare că Putin a folosit strategia clasică specifică conducătorilor de sex masculin", adică de la lider "alfa" la lider "alfa", a mai constatat expertul. La un moment dat, Putin a îndoit uşor braţele, cu coatele în afară, comportament specific unui mascul alfa care vrea să se impună în faţa unui alt mascul alfa mai înalt decît el, căutând să compenseze astfel diferenţa de înălţime "pe orizontală", afirmă Morgan, citat de Business Insider.
"Ceea ce vor masculii alfa este să ocupe cît mai mult spaţiul din jurul lor, iar Putin, din acest punct de vedere, este cu adevărat un mascul alfa. Dacă nu poţi să ocupi spaţiu pe verticală, încerci să îl obţii pe orizontală", a mai spus Morgan. El l-a dat ca exemplu pe fostul prim-ministru britanic, Winston Churchill, al cărui limbaj al trupului era preferatul experţilor care îi apreciau ţinuta detaşată şi siguranţa de sine în interacţiunile cu ceilalţi.

Nu pot să fac aşa ceva
Deşi înregistrarea video a întâlnirii celor doi lideri a fost prea scurtă pentru a permite tragerea unor concluzii mai cuprinzătoare, i-a permis totuşi expertului în limbajul non-verbal să surprindă anumite aspecte importante.
Morgan afirmă astfel că, din mimica şi atitudinea celor doi lideri, reiese că Putin ar fi respins, la un moment dat, o propunere a lui Obama. "A fost ca şi cum Obama i-a cerut lui Putin să facă ceva, iar liderul rus i-ar fi răspuns "Nu, nu pot să fac asta"...
Din înregistrarea video nu este sigur ce i-ar fi spus Obama lui Putin, dar, cu siguranţă, din partea liderului rus a primit un refuz. Poate să fi fost vorba despre o invitaţie la cină, refuzată de Putin, dar la fel de bine, Obama i-ar fi putut cere liderului rus să detensioneze situaţia din Ucraina.
Potrivit unui comunicat al Casei Albe, Obama şi Putin au discutat despre un plan de detensionare a crizei din Ucraina şi despre anexarea Crimeii la Federaţia Rusă.
Ca o concluzie la toate acestea, Morgan afirmă că "oamenii puternici funcţionează ca un magnet care îi atrage pe ceilalţi mai slabi decât ei".
Mergând pe acest principiu, se poate spune că "Obama l-a făcut pe Putin să vină la el", a mai spus Morgan. (S. Stancu)


×
Subiecte în articol: Vladimir Putin barack obama